Summitul G7, la final
Declaraţia ţărilor G7 apreciază drept inacceptabilă folosirea energiei ca mijloc de presiune politică sau ameninţare pentru securitatea unei ţări.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 05 Iunie 2014, 16:56
La Bruxelles s-a încheiat summitul G7 al celor mai industrializate state, care s-a desfăşurat pentru prima dată fără participarea Rusiei, exclusă din acest grup în urma anexării Peninsulei Crimeea de către Moscova.
Liderii din G7 cer Moscovei să colaboreze cu noul preşedinte ales al Ucrainei, să îşi retragă trupele de la frontiera cu aceasta şi să îşi folosească influenţă pe care o are asupra separatiştilor pro-ruşi pentru dezamorsarea tensiunilor din regiunile estice ale Ucrainei, a precizat preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.
Conferinţa de presă a preşedinţilor Comisiei şi Consiliului European s-a încheiat cu doar câteva minute în urmă.
Economia globală, dezvoltarea durabilă, problemele climatice şi energia au fost temele de discuţie de astăzi, dar liderii europeni au afirmat că subiectul principal al summitului a fost situaţia din Ucraina.
Ea a fost discutată în detaliu aseară, când liderii G7 au precizat între altele că sunt pregătiţi să intensifice sancţiunile la adresa Rusiei dacă situaţia o va cere.
Ei consideră că anexarea ilegală a Crimeei şi destabilizarea estului Ucrainei sunt inacceptabile.
Astăzi, liderii au adoptat principiile fundamentale ale Declaraţiei de la Roma, de luna trecută, a miniştrilor energiei din G7, între care nevoia diversificării susrselor de energie, creşterea eficienţei energetice, modernizarea infrastructurii şi dezvoltarea cercetării în domeniu.
Declaraţia apreciază drept inacceptabilă folosirea energiei ca mijloc de presiune politică sau ameninţare pentru securitatea unei ţări, cu referire directă la situaţia din Ucraina, ţara pe care G7 se angajează să o ajute să îşi întărească securitatea energetică.