SUA şi FMI salută flexiblizarea ratei de schimb a yuanului
Banca Centrală a Chinei a comunicat că va reveni la regimul fluctuant al ratei de schimb a yuanului folosit anterior crizei financiare mondiale, anunţ salutat imediat cu interes atât de FMI cât şi de SUA.
20 Iunie 2010, 07:45
Atât directorul executiv al FMI, Dominique Strauss-Kahn, cât şi secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, au salutat decizia Chinei de a face rata de schimb a yuan-ului mai flexibilă, cerând o "implementare viguroasă" a schimbării de politică a Beijingului faţă de moneda sa naţională.
Şeful FMI a arătat că este "decizie foarte încurajatoare" şi că un yuan mai puternic "va creşte puterea de cumpărare a chinezilor şi va putea reorienta investiţiile către industriile destinate consumatorului chinez".
"O implementare viguroasă a schimbării de politică a Beijingului faţă de moneda sa naţională ar fi o contribuţie pozitivă la o creştere globală puternică şi echilibrată", a declarat Timothy Geithner în declaraţia emisă de Departamentul Trezoreriei, adăugând că Washington-ul doreşte să continue să acţioneze împreună cu Beijingul, atât în cadrul G20 cât şi bilateral pentru consolidarea redresării globale.
Schimbarea de politică a Chinei faţă de yuan vine cu numai o săptămână înaintea summit-ului G20 care va avea loc la Toronto în data de 26-27 iunie, unde se aşteaptă ca preşedintele Barack Obama, ca şi alţi lideri ale celor 20 de mari puteri, să crească presiunile pentru ca Beijingul să acţioneze în ce priveşte moneda sa naţională.
Pe fondul intenţiei Congresului de a adopta o lege comercială prin care să sancţioneze politica Beijingului faţă de yuan, preşedintele Barack Obama a escaladat retorica săptămâna aceasta faţă de politicile ratei de schimb valutar ale Chinei, arătând într-un mesaj adresat G20 înaintea reuniunii la vârf de la Toronto că ratele de schimb flexibile sunt esenţiale pentru activitatea economică globală.
Anterior însă, secretarul Trezoreriei Timothy Geithner a coborât tonul critic faţă de China amânând publicarea unui raport care ar trebui să evalueze dacă Beijingul îşi manipulează sau nu moneda naţională.
Un raport al Trezoreriei care ar constata că Beijingul manipulează rata de schimb a yuan-ului ar atrage negocieri cu China care ar implica FMI şi ar putea conduce la sancţiuni comerciale.