Soluţii pentru creşterea exporturilor de oi
Ministerul agriculturii caută soluții pentru a-i ajuta pe crescătorii de ovine, afectați de reducerea exporturilor din cauza bolii limbii albastre, spune Daniel Constantin.
Articol de Ilie Pintea, 05 Octombrie 2014, 18:22
Ministerul agriculturii caută soluții pentru a-i ajuta pe crescătorii de ovine, afectați de reducerea exporturilor din cauza bolii limbii albastre, a declarat astăzi la Costești, în județul Hunedoara, ministrul agriculturii, Daniel Constantin.
Restrângerea pieței de desfacerea este o mare problemă pentru fermieri, în condițiile în care și prețurile de achiziție a ovinelor au scăzut.
O posibilă soluție ar fi abatorizarea în locul exporturilor în viu, dar acest lucru necesită investiții din partea Guvernului.
Ministrul Daniel Constantin a declarat că e necesară elaborarea unui plan de măsuri pentru investiția în abatoare, astfel încât crescătorii de animale să poată trimite la export caracsă în loc de animale în viu.
Cea mai mare problemă pentru fermieri o constituie menținerea sub control a bolii limbii albastre, de care depind toate exporturile de animale.
Dumitru Andreșoiu, vicepreședintele federație Pro Ovis, a declarat pentru Radio România Actualități că, după o perioadă în care au stagnat definitiv, exporturile s-au redus substanțial și prețurile de achiziție au scăzut.
Cea mai mare parte a ovinelor românești merge la export în țările arabe.
Ministerul Agriculturii are în vedere un program de investiții care să crească și calitatea efectivelor deținute de fermieri.
Daniel Constantin a vorbit despre un program de achiziții subvenționate de stat a berbecuților pentru reproducere, pentru ca baza genetică a efectivelor de animale să ducă la creșterea calității și a productivității acestora.
Câteva sute de crescători de oi și-au prezentat animalele astăzi, la cea de-a zecea ediție a expoziției Țurcana, Regina Munților, desfășurată la Costești, în județul Hunedoara.
Potrivit datelor furnizate de Federația Crescătorilor de Ovine din România, Pro Ovis, în țara noastră sunt circa 15 milioane de oi aparținând acestei rase.