Soarta Combinatului Oltchim, discutată la ministerul economiei
Oficiali ai autorităţilor locale, lideri sindicali, membri ai conducerii şi administraţiei Oltchim se întâlnesc, miercuri, cu ministrul economiei, Andrei Gerea.
Articol de Oana Rusu, 23 Octombrie 2013, 14:26
Soarta Combinatului Oltchim ar putea fi decisă miercuri, cred reprezentanţii Consiliului Judeţean Vâlcea, care au venit la întâlnirea de la Ministerul Economiei pentru prima dintr-o serie de discuţii referitoare la soluţiile de redresare a Combinatului.
Oficiali ai autorităţilor locale, lideri sindicali, membri ai conducerii şi administraţiei Oltchim se întâlnesc cu noul ministru, Andrei Gerea, după ce acesta a fost informat la începutul săptămânii cu privire la situaţia economică şi financiară cumulată până în luna septembrie şi cu privire la problemele de finanţare ale companiei.
Administratorii judiciari ai combinatului au anunţat ieri o creştere a cifrei de afaceri pe primele nouă, luni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
De asemenea, potrivit cifrelor anunţate, pierderile înregistrate în acest an sunt mai mici decât în 2012, iar activitatea Oltchim este la aproape un sfert din capacitate. e cumpărarea pachetului majoritar al acţiunilor la combinatul vâlcean sunt interesaţi trei investitori: primul este un consorţiu format din acţionarul minoritar PCC şi Fondul de investiţii Fortissimo Capital, al doilea este un consorţiu condus de Chimcomplex Borzeşti, iar al treilea potenţial investitor este compania rusească Oil Gas Trade.
De la liderul sindicat Corneliu Cernev am aflat în această dimineaţă că un investitor chinez ar vrea să cumpere rafinăria Arpechim şi ar putea investi astfel şi în Oltchim.
Între timp, pe muncitori îi interesează să-şi primească salariile restante, iar pe cei disponibilizaţi, să-şi capete plăţile compensatorii.
Acesta este unul dintre subiectele care se discută miercuri la Ministerul Economiei.
Într-un comunicat emis de Consiliul Judeţean Vâlcea şi de reprezentanţi ai Sindicatului Liber Oltchim, printre măsurile care ar trebui luate pentru prevenirea intrării în faliment a combinatului se numără îmbunătăţirea planului de reorganizare pentru integrarea rafinăriei Arpechim, conversia în acţiuni a datoriilor combinatului către Electrica, AVAS, CFR Marfă şi SALROM, dar şi reducerea numărului de directori de la 21 la cel mult 8 şi reducerea cheltuielilor acestora.
Noul ministru al economiei, Andrei Gerea, nu se mulţumeşte însă cu aceşti trei investitori interesaţi de Oltchim şi a cerut o intensificare a acţiunilor de căutare a unui cumpărător pentru combinatul din Vâlcea.
Compania Oltchim din Râmnicu Vâlcea se află în prezent în procedură de reorganizare impusă de intrarea în insolvenţă, după tentativa eşuată de privatizare de acum aproximativ un an.
De atunci, circa o treime dintre angajaţi - peste o mie de oameni - au fost concediaţi, iar administratorii combinatului chimic urmăresc separarea activelor profitabile de cele care generează pierderi, în vederea unei noi încercări de privatizare.
Termenul estimat iniţial era toamna acestui an.