Situaţia economică a României "este relativ bună"
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, susţine că în contextul economic actual, protecţia României nu trebuie să fie perfectă, ci trebuie să fie suficient de bună, astfel încât criza să lovească o altă ţară.
Articol de Iulian Olescu, 26 Octombrie 2011, 15:45
Situaţia României este relativ bună în contextul economic internaţional actual, apreciază şeful Misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, care spune că măsurile imediate de reducere a cheltuielilor care şi-au dovedit utilitatea trebuie neapărat completate cu planuri pe termen lung, care să sprijine o creştere economică durabilă.
Mai ales că perspectivele pe termen scurt s-au înrăutăţit în ultima jumătate de an.
Jeffrey Franks a punctat, într-adevăr, faptul că, deşi priorităţile pentru evoluţia pe termen lung a economiei trebuie să fie în continuare în centrul atenţiei, provocările pe termen scurt s-au acutizat în ultimele şase luni.
El a sublinat că pieţele în perioadă de criză vânează ţările vulenerabile, se aruncă asupra lor şi urmează inevitabil prăbuşirea acestora sub presiunea externă.
"Protecţia României nu trebuie să fie perfectă, ci trebuie să fie suficient de bună, astfel încât criza să lovească o altă ţară. Asta este provocarea pe care trebuie să o înfrunte România pe termen scurt."
"Deci, este vorba despre politicile din domeniul managementului de politici. România nu trebuie să fie cea mai vulnerabilă ţară, acea ţară vulnerabilă care va cădea victimă pieţelor", a explicat Jeffrey Franks.
România trebuie să acţioneze în trei domenii
Jeffrey Franks spune că sunt trei domenii în care trebuie acţionat şi anume identificarea punctelor principale de vulnerabilitate din economie şi eliminarea lor, apoi construirea şi menţinerea de zone tampon care să absoarbă şocurile externe şi, în sfârşit, implementarea strategiei de asigurarea unei dezvoltări pe termen lung.
Dacă la primele două puncte România stă relativ bine în opinia şefului Misiunii FMI - acesta menţionând reducerea deficitelor, soliditatea sectorului bancar, rezervele ridicate ale BNR sau existenţa aranjamentului stand-by de tip preventiv cu FMI şi Comisia Europeană - principala provocare ar fi legată de asigurarea unei creşteri durabile şi aici măsuri concrete ar trebui luate pentru înbunătăţirea capitalului uman şi crearea de condiţii propice pentru infestiţii.
Infrastructura, climatul de afaceri, eficienţa sectorului de stat şi cadrul juridic şi de reglementare ar fi principalele puncte în care trebuie acţionat, în opinia sa.
Trăim vremuri dificile dar, dacă ne uităm la ţările care o duc totuşi bine în aceste condiţii, vom vedea că au în spate ani sau chiar decenii de reforme şi de reforme absolut necesare - a concluzionat Jeffrey Franks.
Şi directorul de ţară pentru România al Băncii Mondiale, Peter Harrold, a punctat câteva elemente pe care ţara noastră trebuie să le aibă în vedere pentru a depăşi cu succes criza şi a pune bazele unei dezvoltări durabile.
"Scopul fondurilor europene este să fie folosite de ţările membre. Trebuie să ţineţi cont de oportunităţile venite de la UE, care pot contribui la acoperirea sincopelor financiare pe care le are România. Această oportunitate nu trebuie ratată".
"La ora actuală nu este valorificată la potenţialul maxim şi în România, de foarte mult timp, a existat o rată scăzută de absorbţie a fondurilor europene. Este o mare provocare pe care ţara voastră trebuie să o valorifice", a explicat Peter Harrold.
Celelalte priorităţi ar fi menţinerea unui cadru economic solid şi stabil, modernizarea administraţiei publice, crearea unei infrastructuri competitive care să atragă investiţiile, dar şi transformarea României dintr-un importator net de produse agro-alimentare într-unul din furnizorii Europei în acest domeniu, prin valorificarea potenţialului uriaş ce există în zonele rurale.