Sistemul fiscal din România "are nevoie de îmbunătăţiri"
Investitorii recomandă revenirea TVA la 19 procente, micşorarea cotei de asigurări sociale şi scutirea totală de la plata impozitului pe profitul reinvestit. Aceştia se plâng şi de nivelul ridicat de corupţie.
Articol de Iulian Olescu, 19 Octombrie 2011, 18:56
Sistemul fiscal din România are nevoie de îmbunătăţiri, ţinând seama de nivelul redus al colectării taxelor şi impozitelor în Produsul Intern Brut faţă de media din Uniunea Europeană.
Aceasta este una dintre constatările investitorilor străini care îşi desfăşoară activitatea în ţara noastră.
Pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, ei au propus o serie de măsuri, între care reducerea contribuţiilor sociale, revenirea TVA la 19% şi adoptarea legii holdingului.
Membrii Consiliului Investitorilor Străini spun că autorităţile au implementat 11 din cele 80 de măsuri pentru relansarea creşterii economice pe care ei le-au propus în urmă cu un an.
Printre acestea, flexibilizarea legislaţiei muncii, prioritizarea investiţiilor publice majore, extinderea programelor guvernamentale "Prima casă" şi "Rabla", gestionarea arieratelor sau crearea de facilităţi de creditare pentru IMM-uri.
Consiliul consideră, însă, că mai sunt încă multe de făcut şi recomandă acţiuni imediate în ceea ce priveşte responsabilizarea sistemului judiciar, reducerea evaziunii fiscale, liberalizarea pieţei energiei, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene şi concentrarea pe derularea unor proiecte de investiţii în infrastructură prin parteneriate public private.
În plus, investitorii recomandă reducerea TVA la 19%, micşorarea cotei de asigurări sociale şi scutirea totală de la plata impozitului pe profitul reinvestit.
"De ce spunem că ne dorim revenirea la cota de 19%? Din mai multe motive. În primul şi primul rând, încasările la bugetul de stat nu ar trebui să se bazeze, în mod principal, pe o creştere de taxe. De asemenea, creşterea cotei s-a întâmplat peste noapte,mediul de afaceri neputând fi pregătit.
"Şi, nu în ultimul rând, credem că acţiunile de colectare a taxelor şi impozitelor ar trebui eficientizate, din perspectiva ANAF, mai degrabă decât o creştere a taxelor şi impozitelor, ceea ce, într-o perioadă dificilă, nu este deloc benefică. Încurajarea consumului este, iarăşi, un element foarte important în readucerea cotei la 19% şi mediul de afaceri îşi doreşte acest lucru, datorită acestor motive", a declarat trezorierul Consiliului Investitorilor Străini, Daniel Anghel.
Corupţia afectează mediul de afaceri
Preşedintele Consiliului Investitorilor Străini, Steven van Groningen, s-a referit şi la problema corupţiei.
"Cât de corupt este mediul de afaceri în România? Din fericire, sunt tot felul de studii internaţionale care răspund la întrebare, atunci, nu e nevoie să răspund eu. Dacă vreţi, totuşi, să vă dau un răspuns, e prea corupt. Nu contează că alte ţări sunt poate şi mai corupte, trebuie să eliminăm total. Şi, pentru asta, trebuie să avem un efort care este constant şi un, cum să spun, zero tolerance", a declarat Steven van Groningen.
El adaugă că alarmant este că România este percepută ca o ţară unde există un nivel ridicat de corupţie, ceea ce afectează percepţia investitorilor şi a mediului extern în general.
Cu toate acestea, companiile reprezentate în Consiliul Investitorilor Străini au planificate investiţii de zece miliarde de euro în România, în următorii cinci ani.