Sistemul de reglementări din România, ”lipsit de coeziune şi viziune”
Adjunctul şefului Misiunii diplomatice a SUA în ţara noastră, Dean Thomson, a punctat faptul că, în ciuda progreselor recente, România mai are multe de făcut.
Articol de Iulian Olescu, 29 Martie 2016, 14:35
(2) RRA: Lansarea "Raportului de competitivitate", elaborat de Camera de Comerţ Româno-Americană
Azi a fost lansat Raportul de Competitivitate elaborat de Camera de Comerţ Româno-Americană.
Raportul "AmCham" privind competitivitatea economiei româneşti recunoaşte evoluţia pozitivă a ţării în clasamentele globale ale competivităţii, însă în acelaşi timp, semnalează decalajul încă foarte mare faţă de media UE în privinţa PIB pe cap de locuitor.
Printre indicatorii care au înregistrat o evoluţie pozitivă faţă de ediţia din 2011 a raportului se numără lupta împotriva corupţiei, gradul de conectare la internet şi ponderea angajaţilor din tehnologia înaltă şi medie.
Pe de altă parte, raportul identifică şapte domenii prioritare care necesită o intervenţie imediată: evoluţia demografică şi sănătatea, infrastructura, exodul de inteligenţă, cercetarea, dezvoltarea şi inovarea, agricultura, educaţia şi coerenţa politicilor publice.
Prezent la lansare, vicepremierul Costin Borc a apreciat că astfel de rapoarte ajută guvernul să-şi îmbunătăţească activitatea, iar măsurile de politici recomandate trebuie luate în considerare şi dezvoltate în continuare.
Pe de altă parte, el s-a adresat investitorilor prezenţi precizând că în România se pot face afaceri bune.
Costin Borc: ”Cred că România încă suferă de o problemă de percepţie, cred că a face afaceri în România este o experienţă pozitivă şi vorbesc ca fost conducător de companie multinaţională în urmă cu câteva luni, iar dvs sunteţi aici pentru că faceţi afaceri bune, dacă nu ar fi aşa nu aţi mai fi aici! Nu spun că este uşor să faci afaceri în România, dar în final reuşiţi să vă conduceţi companiile către rezultatele aşteptate.”
Vicepremierul Costin Borc a mai precizat că România are nevoie de o viziune strategică pe termen lung, care să ofere stabilitate şi predictibilitate şi a adăugat că în şedinţa de guvern de mâine se va aproba crearea unui consiliu interministerial pe probleme care vizează competitivitatea.
Adjunctul şefului Misiunii diplomatice a SUA în ţara noastră, Dean Thomson, a punctat faptul că, în ciuda progreselor recente, România mai are multe de făcut în direcţia continuării reformelor, cu accent pe dezvoltarea sustenabilă şi pe deplina respectare a statului de drept.
Dean Thomson: ”Sistemul de reglementări din România este încă lipsit de coeziune şi viziune pe termen lung, iar România trebuie să răspundă acestei provocări prin adoptarea şi punerea în aplicare a reglementărilor în mod transparent, previzibil şi stabil.
”România are în continuare nevoie de reforme structurale care vor reduce barierele de reglementare, vor încuraja o mai mare dezvoltare a antreprenoriatului şi vor asigura deschiderea diverselor sectoare spre o competiţie internaţională şi investiţii sporite.”
Dean Thompson a mai precizat că menţinerea şi îmbunătăţirea încrederii investitorilor este esenţială pentru obţinerea de noi investiţii şi pentru extinderea celor existente.