Şefi de companii, "optimişti în privinţa creşterii afacerilor"
Directorii unor companii importante din România sunt mai optimişti în privinţa creşterii afacerilor, conform unui studiu realizat de filiala din România a Ernst and Young.
Articol de Sergiu Şteţ, 10 Februarie 2014, 15:17
Directorii unor companii importante din România sunt mai optimişti în privinţa creşterii afacerilor anul acesta, conform unui studiu realizat de filiala din România a Ernst and Young, firmă specializată în tranzacţii, taxe şi consultanţă la nivel global.
40% dintre directorii chestionaţi în cadrul studiului se aşteaptă la o creştere, anul acesta, a cifrei de afaceri, însă creşterea estimată este destul de modestă, între 1 şi 10 procente.
Studiul a fost realizat până la sfârşitul săptămânii trecute prin chestionarea a peste o sută de directori executivi ai unor companii importante cu activitate în România.
Mai bine de jumătate dintre cei chestionaţi conduc firme cu cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro pe an.
40% dintre cei chestionaţi se aşteaptă la o creştere moderată a cifrei de afaceri în cursul acestui an.
Directorii executivi se arată mult mai optimişti în privinţa profitului firmelor.
Peste jumătate dintre ei se aşteaptă la creşteri ale profitului cu până la 10 procente, alţi 19% sunt de părere că profitul firmelor pe care le conduc va creşte cu 10 până la 20%, iar 14% dintre ei estimează o creştere a profitului cu până la 30%.
O explicaţie parţială a optimismului este concentrarea pe creşterea productivităţii, însă cu o scădere a importanţei în această strategie a reducerii costurilor.
De altfel, mai bine de o treime dintre şefii de companie estimează că nu vor reduce numărul de angajaţi şi alţi 15% dintre repondenţi se aşteaptă să faca angajări pentru a-şi creşte personalul cu 10% până la 30%.
Un alt mod prin care se urmăreşte o creştere a competitivităţii in 2014 - spre deosebire de ultimii ani - sunt investiţiile în cercetare-dezvoltare.
Aproape 10% dintre cei chestionaţi consideră domeniul cercetare-dezvoltare important pentru creşterea competitivităţii.
La capitolul pericole privind evoluţia afacerilor, directorii executivi au enumerat preţurile mai mari la energie, în special la gaze, şi accesul la finanţare.