Schimbările fiscale anunţate de guvern pentru 2014, criticate
Reprezentanţii oamenilor de afaceri spun că nu au fost consultaţi în privinţa schimbărilor fiscale pentru anul viitor şi că impactul acestora este greu de evaluat.
Articol de Radiojurnal, 06 Noiembrie 2013, 14:32
Ministrul economiei, Andrei Gerea, a susţinut necesitatea introducerii noilor taxe anunţate de guvern, cu condiţia ca banii colectaţi suplimentar la buget să nu fie irosiţi.
În opinia sa, dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii depinde foarte mult şi de puterea de cumpărare internă, susţinută de mărirea salariilor şi a pensiilor.
Reprezentanţii oamenilor de afaceri critică schimbările fiscale anunţate de guvern pentru anul 2014 şi se arată suprinşi de măsurile prin care autorităţile vor să colecteze mai mulţi bani la buget.
După cum spune Mihai Marcu de la Organizaţia Romanian Business Leaders, aceste măsuri impun modificări repetate ale planurilor economice pentru anul viitor.
"Există o parte a mediului de afaceri, a mediului de business, care nu mai poate să tacă, care nu poate să asiste la modul în care se emit nişte legi în ţara asta fără o consultare a mediului de afaceri. În ultimele zile asistăm la acest buget, se face bugetul şi în fiecare zi avem o noutate şi în timpul ăsta noi facem nişte bugete.
"Adică, noi avem credite pe o durată de zece ani de la bănci şi credibilitatea noastră legislativă şi fiscală este pe un an sau trei luni. Stimaţi domni, stimate doamne, stimat guvern, înainte de a emite o lege cu impact pe mediul de afaceri, pe mediul economic, vă rugăm frumos, staţi un pic, lăsaţi-le pe site-ul ăla vreo şase luni înainte de a-l promulga, gândiţi-vă bine înainte şi daţi-le timp oamenilor să-şi facă bugetele", spune Mihai Marcu.
Oamenii de afaceri acuză lipsa de consultare
Comunitatea de afaceri trebuia consultată, spune şi Florin Pogonaru, de la Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, care susţine că nu poate fi evaluat impactul modificărilor fiscale anunţate de guvern.
"Mărturisim că acest gen de taxe ne-au luat prin surprindere. Nimeni nu ne-a întrebat, nu le-am discutat intr-un anume context, de ce stâlpii de electricitate, cum va supravieţui, spre exemplu, o firmă precum Transelectrica la aşa ceva.
"Da, spunem noi că în România avem nevoie de o filosofie fiscală. Ceea ce ne lipseşte în momentul de faţă este un echilibru între diversele taxe existente. Dacă nu ai grijă ca nivelul taxei pe capital să fie echilibrat cu nivelul taxării muncii, atunci, automat, induci fraudă în sistem", spune spune Florin Pogonaru.