Scăderea cererii afectează sectorul construcţiilor
Sectorul imobiliar rezidenţial, adică domeniul locuinţelor, traversează o perioadă dificilă, ca întregul sector al construcţiilor, arată analizele Institutului Naţional de Statiscă.
Articol de Sergiu Şteţ, 02 Martie 2012, 15:24
Sectorul construcţiilor continuă să sufere din cauza scăderii cererii.
Oamenii de afaceri din domeniul construcţiilor estimează că această criză a ultimilor trei ani va continua şi în 2012.
Datele sunt confirmate şi de Institutul Naţional de Statistică (INS) care a anunţat vineri că anul trecut a fost cel mai slab, din ultimii cinci, în ceea ce priveşte locuinţele date în folosinţă.
Pe de altă parte, a mai anunţat INS, comerţul cu amănuntul a crescut, în ianuarie, cu aproximativ 10%, în comparaţie cu aceeaşi lună a anului 2011.
Conform datelor publicate de INS, numărul locuinţelor date anul trecut în folosinţă a fost de aproape 45.000, cu peste 4.000 mai puţine, faţă de numărul locuinţelor date în folosinţă în anul 2010.
Grafic: Numărul de locuinţe date în folosinţă în intervalul 2007-2011. Sursa datelor: INS. (Click pe poză pentru mărire).
Peste 95% au fost construite din fonduri private, mai bine de jumătate dintre ele, în mediul rural.
Sectorul imobiliar rezidenţial, adică domeniul locuinţelor, traversează o perioadă dificilă, ca întregul sector al construcţiilor.
Conform estimărilor Asociaţiei Antreprenorilor de Construcţii, ARACO, anul 2012 va fi un nou an de criză în construcţii, după declinul din ultimii trei ani.
Perspectivele nu se anunţă bune, în 2012, nici în domeniul imobiliar, susţine preşedintele ARACO, Laurenţiu Plosceanu.
"În continuare, cumpărătorii aşteaptă preţuri mai rezonabile, dezvoltatorii aşteaptă şi ei să coboare mai puţin, dar încă neîncrederea persistă între unii şi alii, iar faptul că în continuare sistemul banmcar este foarte rezervat în a acorda credite, programele cu garanţii de stat prima casă, nu mai ştiu ce nume, n-au devenit cu efecte scontate în economie, asta nu face decât să amâne şi mai mult blocajul care preexistă de doi ani şi jumătate", a declarat Laurenţiu Plosceanu.
Comerţul cu amănuntul, în creştere
Comerţul a fost luna trecută mai mare cu aproape 10% faţă de luna ianuarie anului 2011, înregistrând creşteri atât la bunurile alimentare, cât şi la cele nealimentare.
O parte a creşterii cifrei de afaceri în comerţ se datorează scumpirii carburanţilor.
Sumele încasate luna trecută din vânzarea carburanţilor au fost cu o treime mai mari decât încasările din ianuarie 2011.
Creşterea importantă a cifrei de afaceri în comerţ, luna trecută, este o veste bună, pentru un domeniu care a avut în 2011 un an greu.
Conform unui studiu realizat de grupul Coface, o importantă companie din domeniul asigurărilor de credite, peste jumătate din numărul firmelor intrate în faliment sau pentru care a fost declanşată procedura falimentului sau ale organizări judiciare anul trecut se ocupau cu comerţ sau construcţii.
În domeniul comerţului, cele mai afectate au fost micile magazine ca urmare a numărului tot mai mare de persoane care preferă să-şi facă cumpărăturile în hipermarketurile marilor reţele.