Salarizarea unică a bugetarilor ar putea fi amânată
Este doar una dintre concluziile întâlnirii delegaţiei FMI cu reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatelor.
Articol de Iulian Olescu, 05 August 2009, 16:04
Deficitul bugetar, funcţionarea administraţiei şi anticipările privind impozitele s-au aflat pe agenda discuţiilor. Şeful misiunii FMI aflate în România, Jeffrey Franks, a declarat după întâlnirile cu sindicatele şi oamenii de afaceri că discuţiile se află încă într-o fază incipientă şi că nu poate avansa cifre. Însă, în legătură cu legea privind salarizarea unică a bugetarilor, nu a exclus posibilitatea amânării termenului de finalizare a acesteia.
"Vom încerca să avem o abordare a programului, care să aibă obiective şi termene realiste şi trebuie să discutăm cu guvernul ce înseamnă realist în cazul legii privind salarizarea bugetarilor. Însă noi am stabilit patru principii care trebuie să stea la baza acestei legi. În primul rând, trebuie să fie mai echitabilă, astfel încât persoane care desfăşoară aceeaşi muncă să fie plătite la fel, indiferent de instituţia la care lucrează. Apoi, sistemul trebuie să fie transparent, trebuie să fie mult mai simplu, deoarece acum este foarte complicat şi trebuie să asigure economisirea în timp a banilor publici." a declarat Jeffrey Franks.
Liderii sindicali au precizat că poziţia lor, exprimată în faţa delegaţiei FMI, a fost aceea că nu este oportună în acest moment nici majorarea TVA şi nici a cotei unice de impozitare. Apoi sindicaliştii au subliniat şi faptul că, deşi este probabil necesară reducerea personalului bugetar, disponibilizarea mecanică a 20% dintre angajaţii de la stat, fără o analiză temeinică, ar avea un efect negativ. Dumitru Costin, preşedinte al BNS, a declarat, după întâlniriile cu reprezentanţii FMI că "această amânare nu va face nimic altceva decât să împingă spre 2010, adoptarea aceastei legi, iar costurile sociale vor creşte în mod spectaculos."
Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, a precizat la finalul discuţiilor, că "se va renegocia cifra de deficit bugetar, pornind de la faptul că în momentul de faţă s-au încasat cu 17 miliarde de lei mai puţin".