Salariul mediu din mai scade cu 3% faţă de aprilie
Din datele INS, reiese că această evoluţie a fost determinată atât de factori ce ţin de sezonalitate, cât şi de nerealizările de producţie sau încasările mai mici.
Articol de Iulian Olescu, 07 Iulie 2014, 14:30
Câştigul salarial mediu a scăzut în luna mai, precizează Institutul Naţional de Statistică.
Potrivit ultimei raportări, românii au plecat acasă în medie cu 1.692 de lei, cu aproape 3% mai puţin faţă de aprilie.
Din datele Institutului Naţional de Statistică, reiese că această evoluţie a fost determinată atât de factori ce ţin de sezonalitate, cât şi de nerealizările de producţie, de încasările mai mici sau de angajarea de personal, cu salarii reduse, în unele activităţi economice.
Analistul economic, Constantin Rudniţchi, spune că există fluctuaţii sezoniere ale salariului.
"În fiecare an, există fluctuaţii de tipul acesta, adică scăderi ale salariului pe economie, de obicei în luna mai faţă de aprilie şi în luna ianuarie faţă de decembrie. Aceste luni au câştiguri mai mari datorită faptului că se dau primele de Paşti sau de Crăciun.
"În acelaşi timp dacă ne uităm la câştigul salarial mediu din mai anul acesta, faţă de mai anul trecut, vedem o uşoară creştere. Cred însă că dincolo de această fluctuaţie sezonieră economia continuă să fie un pic defazată faţă de cifrele macroeconomice", spune Constantin Rudniţchi.
El afirmă că rezultatele bune înregistrate de România la nivel macroeconomic nu se reflectă şi în creşteri corespunzătoare ale salariilor deoarece companiile din mediul privat încă suferă de pe urma efectelor crizei globale pe care am traversat-o.
Conform datelor INS, în sectorul bugetar s-au înregistrat, în mai, uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, în învăţământ creşterea fiind de aproape 2%, iar în sănătate, asistenţă socială şi administraţia publică având valori cuprinse între 0,2% şi 0,4%.