Salariile, veşnica problemă...
Reprezentanţii guvernului au adus miercuri o serie de clarificări în legătură cu salariile, după trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.
Articol de Florin Lepădatu, 08 Februarie 2018, 06:51
Reprezentanţii guvernului au adus miercuri o serie de clarificări în legătură cu salariile, după trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.
Miniştrii de resort consideră că nu sunt motive de îngrijorare, în contextul în care tot mai mulţi salariaţi reclamă faptul că le vor scădea veniturile o dată cu aplicarea Legii salarizării şi a transferului contribuţiilor sociale.
Ministrul muncii, Olguţa Vasilescu, susţine că doar în cazul angajaţilor cu venituri foarte mari au existat scăderi salariale în urma reformelor fiscale.
Ea a admis că legea nu este aplicată corect în toate cazurile, spre exemplu, pentru grefieri, cărora li s-ar fi calculat greşit salariile, însă dă asigurări că se vor găsi soluţii în cel mai scurt timp.
Olguţa Vasilescu: "Am constatat după ce ne-am întâlnit cu grefierii că ceea ce estimam exact aşa este, adică li se calculează greşit salariile de către Resursele Umane şi se interpretează greşit legea.
Este ghidul aprobat împreună cu Curtea de Conturi şi este pe site-ul Ministerului Muncii de o lună de zile.
Mai mult decât atât, la cabinetul ministrului există un consilier care în fiecare zi vorbeşte cu cei de la Resurse Umane din teritoriu, de la administraţiile locale, de la diverse instituţii, ca să le spună cum să interpretează legea.
Din punctul nostru de vedere, legea e foarte clară şi foarte uşor de înţeles."
Preşedintele Comisiei economice din Senat, liberalul Florin Câţu, s-a declarat nemulţumit de aceste explicaţii şi a convocat-o pe Olguţa Vasilescu săptămâna viitoare să prezinte în acest for măsurile adoptate.
El consideră inadecvată atitudinea ministrului muncii faţă de sectorul privat.
Florin Câţu: "Pe lângă sectorul bugetar există sectorul privat, există antreprenorii şi din ce văd eu, este că acum, Olguţa Vasilescu şi Liviu Dragnea încearcă să îi facă responsabili pe cei din sectorul privat pentru ce se întâmplă în sectorul bugetar, să se creeze, de fapt, acest antagonism între sectorul privat şi sectorul bugetar", informează Rador.