Rusia a scumpit gazele naturale livrate Ucrainei
Creşterea de preţ este cu 100 de dolari mai mică decât se aşteptau noile autorităţi de la Kiev, fiind un gest de compromis al Moscovei înaintea apropiatelor convorbiri bilaterale.
01 Aprilie 2014, 19:08
Rusia a scumpit de astăzi gazele naturale livrate Ucrainei cu peste 40%.
Creşterea de preţ este însă mai mică decât se aşteptau noile autorităţi de la Kiev, fiind un gest de compromis al Moscovei înaintea apropiatelor convorbiri bilaterale.
Consiliul Federaţiei, Camera Superioară a Parlamentului Rus, a aprobat astăzi încetarea valabilităţii acordurilor cu Ucraina privind bazarea flotei militare ruse în Crimeea, inclusiv a Acordului din 2010 de la Harkov, în schimbul căruia Kievul a primit o reducere cu 100 de dolari a preţului la gaze.
Potrivit mediilor ruse, însă, Gazprom-ul a decis să menţină această reducere, dar a anulat-o pe cea din decembrie trecut, acordată după ce Ucraina a suspendat semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
Începâmd de astăzi, preţul gazelor ruseşti pentru Ucraina a crescut de la 268 la 385 de dolari, însă nu la 485, cifră luată în calcul la întocmirea actualului buget de stat al Ucrainei.
Negocieri Ucraina - Gazprom
Motivul anulării acestei reduceri - a declarat Gazprom-ul - este încălcarea de către Ucraina a obligaţiei de a plăti restanţele pe 2013 şi de a achita integral facturile curente.
O delegaţie ucraineană va merge săptămâna aceasta la Moscova pentru negocieri cu Gazprom-ul - a declarat astăzi ministrul ucrainean de resort, Yuri Prodan.
Menţinerea reducerii de 100 de dolari este explicată de experţii ruşi nu doar ca un gest politic, ci şi ca o propunere de compromis destinată să prevină întreruperea furnizării de energie electrică, gaze şi apă în Crimeea din Ucraina, în sezonul estival.
În luna martie, Kievul a redus drastic pentru câteva zile livrările de energie electrică în peninsulă, sub pretextul unor lucrări de reparaţie.
Asigurarea independenţei energetice a Crimeei de Ucraina, anunţată de Guvernul rus, va fi posibilă doar peste doi-trei ani şi va costa circa 2 miliarde de euro.