Românii preferă "împrumuturile în lei"
Potrivit unui studiu prezentat de Asociaţia Societăţilor Financiare, 22% dintre români consideră că sunt în control în ceea ce priveşte bugetul personal, 14% declară că nu sunt buni să-şi gestioneze finanţele.
Articol de Iulian Olescu, 17 Noiembrie 2011, 15:16
A crescut apetitul românilor pentru împrumuturile în lei, potrivit unui studiu prezentat joi la o conferinţă a Asociaţiei Societăţilor Financiare.
Problema este însă că în momentul în care vor să-şi ia credit, românii îşi bazează deciziile pe dobânda anuală efectivă, dar o treime nu ştiu ce reprezintă această dobândă, iar peste jumatate înţeleg greşit acest indicator.
Potrivit studiului derulat de Novel Research, 22% dintre români consideră că sunt în control în ceea ce priveşte bugetul personal, 14% declară că nu sunt buni în a-şi gestiona finanţele, în timp ce 52% spun că se descurcă relativ bine în acest domeniu.
Aproape trei sferturi dintre cei chestionaţi au spus că ţin într-un fel sau altul evidenţa propriilor cheltuieli, însă numai 24% păstrează documente care reflectă aceste cheltuieli.
În privinţa creditelor, surprinzător, peste 84% dintre români declară că preferă împrumuturile în lei şi aproape 80% spun că doresc o dobândă fixă la credit.
Autorii studiului consideră că această din urmă preferinţă ar putea proveni şi din faptul că aproape jumătate dintre cei chestionaţi nu înţeleg conceptul de dobândă variabilă şi modul cum este calculată aceasta.
Nici în privinţa dobânzii anuale efective, indicator care reflectă costurile totale anuale ale unui credit, lucrurile nu stau mai bine.
Astfel, deşi 82% dintre români declară că îşi bazează decizia de a contracta un credit în principal pe nivelul dobânzii anuale efective, 31% dintre cei chestionaţi spun că nu ştiu ce este aceasta, iar 52% au o înţelegere eronată a acestui indicator.
Ar mai bine interesant de menţionat că cei care declară că nu sunt buni în a-şi gestiona finanţele consideră că principala responsabilitate revine instituţiei creditoare, dacă nu mai îşi pot plăti ratele.
Cei care cred că sunt în control în privinta propriului buget îşi asumă principala responsabilitate în această privinţă, în timp ce pentru românii care spun relativ buni în gestiona finanţele, percepţia în privinţa responsabilităţii este împărţită în mod relativ egal între creditor şi debitor.