Românii, "optimişti în ceea ce priveşte redresarea economică"
Şomajul ridicat şi încetinirea continuă a creşterii economice, în special în ţările sud-europene, afecteaza încă dezvoltarea economică în UE, arată un studiu GfK.
Articol de Mihaela Mihai, 26 Aprilie 2013, 14:51
Concluziile unui studiu GfK cu privire la climatul de consum din Europa şi Statele Unite pentru pentru primul trimestru al anului arată că ţările care se îndreaptă spre redresare economică sunt situate în principal în nordul si estul Europei.
Românii, alături de germani şi austrieci, sunt cei mai optimişti din Europa în ceea ce priveşte redresarea economică a ţărilor lor; la polul opus se situeaza portughezii, francezii şi greci.
Anul care urmează va fi din nou un an dificil pentru ţările din sud şi vest, arată studiul.
Teama potrivit căreia criza financiară şi a datoriilor se va înrautăţi din nou a revenit în forţă în întreaga Europă. În Grecia, greve de amploare au paralizat din nou economia.
Portugalia a raportat că nu va reuşi să realizeze economiile pe care şi le-a propus, iar Ciprul a evitat cu greu falimentul datorită, unui important ajutor străin, primit în ultimul moment.
Există diferenţe uriaşe între regiuni, arată studiul.
În timp ce un sfert din populaţia din Grecia şi Spania nu are loc de muncă, cifra este cu mult mai coborâtă în Austria şi Luxemburg, unde atinge cu puţin peste 5%.
Ţările în sine nu sunt singurele vinovate pentru somajul şi datoriile ridicate. Societăţile comerciale din ţările aflate în centrul crizei sunt şi ele puternic îndatorate.
Despre România, studiul mai precizează că se aşteaptă venituri în creştere ca urmare a scăderii şomajului.
Consumatorii sunt încrezători în ceea ce priveşte faptul că nivelurile veniturilor vor ramâne stabile sau vor creşte în Germania, Austria şi Cehia.