Românii, "la zi cu facturile, restanţieri la bănci"
Un studiu realizat în mai multe state europene arată că românii îşi achită la zi facturile la utilităţi însă au probleme când vine vorba de plata datoriilor la bănci.
Articol de Iulian Olescu, 24 Septembrie 2013, 14:58
În ciuda întârzierilor la bănci, românii nu se numără printre rău platnicii Europei atunci când vine vorba să-şi achite facturile, ba chiar stau bine în comparaţie cu vecinii din estul Europei.
Analiştii atrag atenţia însă că faţă de anul trecut a scăzut gradul de încasare pentru cheltuielile cu serviciile de utilităţi sau la rambursarea creditelor.
Companiile româneşti au raportat unul dintre cele mai mari niveluri de creanţe neîncasate din Europa, cu un procent de 7% privind incapacitatea recuperării creanţelor, cifră care situează România pe locul II, după Rusia - rezultă din studiul privind comportamentele de plată în ţările europene, comandat de Compania de management a creanţelor, EOS.
Un motiv pentru această situaţie este faptul că, per ansamblu, românii nu plătesc la fel de bine şi la timp în comparaţie cu anul trecut.
Astfel, procentul de facturi achitate la timp a scăzut de la nivelul de anul trecut de 81,2% la 77,6 procente în anul 2013.
Plăţi la facturi peste media est-europeană
Totuşi, românii sunt plătitori mai de încredere decât majoritatea est-europenilor, unde media este 73,5%, dar asta deoarece în România termenele de plată acordate persoanelor fizice sunt mai scurte decât în celelalte ţări europene.
Ca motive de neplată a facturilor, companiile chestionate au menţionat facturile neachitate de către clienţi, precum şi deficitul de lichidităţi.
Persoanele fizice, aşa cum era de aşteptat, menţionează situaţia economică generală ca fiind cauza principală pentru care nu-şi achită facturile.
Previziunile sunt însă destul de optimiste la nivel de percepţie, majoritatea respondenţilor din România considerând că se va îmbunătăţi semnificativ comportamentul de plată al clienţilor lor.