România trece examenul de finanţare la Bruxelles
Banii stau în bancă până în momentul în care autorităţile vor fi în stare să îi cheltuiască.
26 August 2009, 12:20
Comisia Europeană a aprobat 205 rapoarte de finanţare prezentate de ţările membre, a respins 61 iar alte 32 sunt în curs de evaluare.
Rapoartele României privind programele de convergenţă au fost aprobate în totalitate de Comisia Europeană, ultimul fiind depus în urmă cu două săptămâni. Pentru România nu există riscuri de suspendare a fondurilor europene, spune europerlamentarul Iuliu Winkler.
"Deocamdată am avut o singură măsură concretă şi ea a fost legată de domeniul agriculturii datorită lipsei de performanţă a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Acest subiect a fost rezolvat deocamdată temporar."
"Nu am cunoştinţă să avem vreo suspendare iminentă de fonduri din partea Comisiei Europene, ba dimpotrivă, din câte cunosc eu există o rezervă foarte importantă de fonduri alocate şi virate României care există în Trezoreria statului român şi care nu sunt absorbite mai degrabă din cauza lipsei de proiecte sau din cauza faptului că proiectele depuse nu respectă toate cerinţele formulate de către organismele europene", a mai spus europarlamentarul.
Problema supervizării modului în care angajamentele statelor membre sunt îndeplinite reprezintă prioritatea actuală. În contextul crizei economice mondiale multe state au acordat ajutoare de stat în diverse sectoare de activitate fără să respecte legislaţia europeană.
"Există acum cel de-al treilea pachet energetic adoptat recent la Bruxelles şi care deja a dat ocazia Comisiei să aplice şi primele amenzi, primele penalizări pentru două mari companii europene, lucru care nu s-a întâmplat în ultimii zece ani. Există problema îndeplinirii sau, mai degrabă, a neîndeplinirii criteriilor de la Maastricht pentru că unul dintre criteriile importante este cel al deficitului bugetar şi sunt multe state membre care nu îndeplinesc în 2009 acest criteriu. În ansamblu, Guvernul României are obligaţia de a avea o legătură, un contact mai activ cu Comisia Europeană", mai spune Iuliu Winkler.