România, "ţara europeană în care se economiseşte cel mai puţin"
Potrivit unui raport german, aproape jumătate dintre români nu au niciun ban pus deoparte, iar o mică parte din cei care economisesc sunt şi mulţumiţi de sumele strânse.
Articol de Adrian Cristea, 30 Ianuarie 2013, 14:02
România este ţara europeană în care se economiseşte cel mai puţin.
Un raport al unei companii germane de cercetare de piaţă arată că aproape jumătate dintre români nu au niciun ban pus deoparte.
Foarte puţini dintre cei care totuşi economisesc sunt şi mulţumiţi de sumele strânse.
Aproape o treime dintre europeni nu au adunat niciun ban, în timp ce mai mult de trei sferturi dintre luxemburghezii, olandezii şi austriecii care au participat la cercetare au declarant că au economii, mai arată studiul.
Aproape 90% dintre luxemburghezi şi mai bine de trei sferturi dintre olandezi şi germani au bani puşi deoparte.
Mai bine de jumătate dintre aceştia sunt şi mulţumiţi de sumele adunate, spre deosebire de români, cehi, italieni sau spanioli.
În ce priveşte evoluţia sumelor economisite, jumătate dintre respondenţii din Turcia şi din Marea Britanie au declarat că au pus deoparte mai mult faţă de alţi ani, în timp ce aproape 50% dintre italieni şi spanioli spun că nivelul economiilor personale a scăzut.
Restanţele românilor cu credite, "mai mari cu 30%"
În timp ce 49% dintre europenii care au participat la studiu au spus că economiile le-ar ajunge pentru cel puţin trei luni, această perioadă este considerată prea lungă de alte 47 de procente, care spun că nu s-ar descurca doar din ce au strâns.
Europenii au cheltuit mai puţin pe îmbrăcăminte, îngrijire personală sau divertisment.
Cheltuielile cu educaţia şi pentru sănătate au rămas însă relativ aceleaşi.
Pe lângă raportul companiei germane, conform căruia aproape jumătate dintre români nu economisesc, din datele publicate pe siteul Băncii Naţionale a României reiese o situaţie şi mai îngrijorătoare: restanţele la creditele pe care le-au contractat românii au fost mai mari cu peste 30% la sfârşitul anului trecut faţă de aceeaşi perioadă a lui 2011, în condiţiile în care valoarea împrumuturilor a crescut cu numai un procent.
Cei mai mulţi restanţieri sunt din judeţele Sălaj, Suceava şi Galaţi, în timp ce locuitorii şi firmele din Gorj, Dâmboviţa şi Teleorman au cele mai puţine întârzieri la plata ratelor.
Cele mai mari sume restante, reprezentând aproape 40% din totalul de la nivel naţional, s-au înregistrat în Bucureşti.