România şi Rusia vor "o cooperare energetică mai strânsă"
România şi Rusia sunt interesate de încheierea unor contracte directe de furnizare a gazelor naturale. Ţara are două contracte cu Gazprom, unul care expiră în 2015, altul în 2023.
Articol de Oana Bâlă, 19 Aprilie 2013, 18:52
România şi Rusia doresc să coopereze mai strâns în domeniul energetic şi al tehnologiei.
Comisia interguvernamentală româno-rusă şi-a încheiat, vineri, lucrările, iar cei doi copreşedinţi, Varujan Vosganian şi Konstantin Kosaciov, au vorbit despre posibilele investiţii noi, dar şi despre problemele firmelor ruseşti prezente deja în România.
Ministrul Varujan Vosganian a spus că aşteaptă de la patronii ruşi să-şi îndeplinească responsabilităţile legate de investiţii şi de locuri de muncă, în timp ce reprezentantul Rusiei s-a declarat îngrijorat de creşterea preţurilor la energie şi de favorurile de care se bucură unele firme concurente.
Partea rusă a insistat pe problema comerţului cu gaze naturale
România şi Rusia sunt interesate de încheierea unor contracte directe de furnizare a gazelor naturale.
Acest lucru a devenit o oportunitate, în condiţiile în care concernul Gazprom a devenit acţionar exclusiv în unele companii care intermediau importul de gaze ruseşti.
Ţara noatră are două contracte cu Gazprom, unul care expiră în 2015, iar altul în 2023.
Ruşii, îngrijoraţi de modul de calcul al tarifelor pentru tranzit în pachetul III energetic
Ruşii sunt însă îngrijoraţi de modul de calcul al tarifelor pentru tranzit în pachetul III energetic, pe care Comisia Europeană intenţionează să-l introducă.
Este nevoie de o negociere şi de obţinerea unei soluţii avantajoase atât pentru România, cât şi pentru Rusia.
Altfel, vor fi găsite alte trasee pentru transportul gazelor ruseşti, a declarat Konstantin Kosaciov, co-preşedinte al comisiei interguvernamentale româno-ruse.
"Uniunea Europeană nu recunoaşte noţiunea de tranzit. Nu recunoaşte noţiunea de tranzit, de exemplu, tranzitul pe teritoriul României către mai departe. Şi acest lucru poate să rupă baza comercială a proiectului", a spus Konstantin Kosaciov.
În cadrul întâlnirii comisiei interguvernamentale s-a discutat despre mai multe posibile parteneriate cu investitorii ruşi la hidrocentralele de tip greenfield pe râurile Criş, Mureş sau Arieş, o colaborare la investiţia de la Hidrocentrala Tarniţa-Lăpusteşti, dar investitorii ruşi sunt interesaţi şi de modernizarea centralei de la Iernut.
Un alt proiect aflat în stadiu de evaluare este cel de fabricare a unor avioane civile de tip Tupolev la Romaero.