România "şi-a pierdut farmecul de piaţă emergentă în 2009"
România nu şi-a capitalizat poziţia georgrafică de tranziţie între Europa Centrală, Turcia şi Orientul Mijlociu şi încă mai poate profita de atu, scrie Financial Times.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 06 Aprilie 2013, 13:12
România, care se confruntă cu o situaţie economică grea, ca toate ţările europene, se vede nevoită să vândă din proprietăţile pe care statul încă le mai deţine.
"Privatizarea rămâne un subiect discutabil în România" - este concluzia unei analize publicate, sâmbătă, de prestigioasa publicaţie "Financial Times" pe site-ul său.
România şi-a pierdut farmecul de piaţă emergentă în 2009, când produsul său intern brut a scăzut, într-un singur an, cu 6,6 la sută, iar scăderea a continuat şi în 2010.
Iar creşterea din ultima perioadă s-a produs cu viteza melcului, fiind mai mică de 1% din PIB în 2012.
În acest context economic auster, România se îndreaptă anevoios spre o nouă etapă de vânzare a unor companii deţinute de stat, sub presiunea exercitată de Fondului Monetar Internaţional - scrie Finacial Times.
FMI a extins acordul strandby de 3,4 miliarde de euro
La 20 martie, FMI a fost de acord să extindă acordul standby de 3,5 miliarde de euro cu România până în luna iunie, pentru a-i oferi Bucureştiului timpul necesar să implementeze o serie de reforme.
Vineri, guvernul de la Bucureşti a scos pe piaţă pachetul majoritar de acţiuni al companiei CFR Marfă, la preţul de începere a licitaţiei de aproximativ 200 de milioane de euro.
Pe lista privatizărilor, alături de CFR Marfă se mai află compania aeriană naţională Tarom şi combinatul Oltchim Râmnicu-Vălcea, care a acumulat datorii record şi a cărei privatizare a eşuat lamentabil anul trecut.
În opinia Finacial times, România nu a făcut tot ce se putea face pentru a-şi capitaliza poziţia geografică de tranziţie între Europa Centrală, Turcia şi Orientul Mijlociu şi încă mai poate profita de acest atu.
Dacă adăugăm la aceasta piaţa internă de care dispune România, o ţară întinsă cu o populaţie de 21 de milioane de locuitori, s-ar putea să mai existe, totuşi, speranţă.