România, "redresare economică modestă în anii viitori"
Pentru România, Comisia Europeană estimează o creştere economică modestă anul viitor, până la 2,2%, în timp ce pentru 2014 creşterea este anticipată la 2,7% din PIB.
07 Noiembrie 2012, 19:11
România are în faţă o perioadă de redresare economică modestă în următorii doi ani.
Economia ţării noastre începe să-şi revină anul viitor, iar creşterea se va accelera în 2014 - indică previziunile economice de toamnă ale Comisiei Europene date publicităţii, miercuri, la Bruxelles.
Situaţia dificilă se prelungeşte pentru economia europeană.
Produsul intern brut este estimat să scadă în acest an cu 0,3% în întreaga Uniune şi cu 0,4% în zona euro.
Cifrele anticipând creşterea economică sunt revizuite în scădere faţă de primăvară, iar comisarul pentru afaceri economice, Olli Rehn, a recunoscut că o relansare poate fi prevăzută numai de anul viitor.
"Previziunile pe care le publicăm astăzi arată o şi mai mare reducere a creşterii economice în acest an în întreaga Uniune Europeană. Înainte de o revenire la creşterea economică moderată anul viitor, ne aşteptăm la o consolidare a creşterii economice în 2014 în economia europeană", a subliniat comisarul Olli Rehn.
Aşadar, perspectiva pe termen scurt a relansării economice rămâne fragilă, însă speranţele relansării economice se leagă de anul 2014, când inclusiv Grecia va înregistra creştere economică, pentru prima dată după mai mulţi ani.
Incertitudinile politice interne, riscuri de scădere economică
Singura ţară care va fi încă în recesiune în 2014 se estimează că va fi Ciprul.
Pentru România, Comisia Europeană estimează o creştere economică modestă anul viitor, până la 2,2%, în timp ce pentru 2014 creşterea este anticipată la 2,7%.
Inflaţia va creşte anul viitor dar va scădea în 2014, în timp ce rata şomajului va rămâne constantă în următorii doi ani, în România: 7,3%.
Creşterea economică pentru acest an este estimată la 0,8% având ca principal factor cererea internă.
Comisia Europeană mai menţionează că principalele riscuri de scădere economică în acest an în România sunt legate de incertitudinile politice interne care ar putea mări costurile finanţării şi ar putea reduce investiţiile dar şi de impactul secetei asupra sectorului agricol, un impact mai mare decât se anticipa, după cum apreciază Comisia Europeană.