România, progrese semnificative în reducerea decalajului față de țările dezvoltate
"Această evoluție a fost susținută de acumularea investițiilor străine directe", spune Csaba Bálint, membru în Consiliul de Administrație al BNR.
Articol de Iulian Olescu, 16 Mai 2024, 22:23
România a făcut progrese semnificative în reducerea decalajului față de țările dezvoltate după anul 2000, înregistrând cea mai rapidă creștere a productivității muncii din Europa Centrală și de Est.
Produsul Intern Brut pe cap de locuitor raportat la puterea de cumpărare a ajuns la peste 75% din media europeană.
Această evoluție a fost susținută de acumularea investițiilor străine directe, dar și de menținerea pentru un timp a unei datorii publice scăzute, a explicat joi, la conferința anuală a Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România, Csaba Bálint, membru în Consiliul de Administrație al BNR.
Csaba Bálint: Toate județele din România au făcut progrese semnificative în ultimele aproape două decenii și jumătate în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, dar disparitățile regionale au crescut. Până acum am beneficiat de un raport datorie publică-PIB relativ scăzut, oferind spațiu de manevră pentru a sprijini creșterea economică, însă majorarea datoriei a creat și vulnerabilități. Pe măsură ce România a recuperat rapid decalajele, au apărut dezechilibre semnificative, în frunte cu adâncirea deficitelor gemene; atât deficitul bugetar, cât și cel de cont curent sunt de mulți ani la niveluri foarte ridicate.
Csaba Bálint mai spune că, pentru viitor, absorbția eficientă a fondurilor europene este foarte importantă.