Ascultă Radio România Actualitaţi Live

România, "pilon important pentru relaţiile Chinei cu UE"

Premierul chinez Li Keqiang a declarat la Bucureşti că a analizat cu omologul său român oportunităţile de cooperare în domeniile energiei, infrastructurii şi agriculturii.

România, "pilon important pentru relaţiile Chinei cu UE"
Premierul Victor Ponta şi omologul său chinez Li Keqiang (dreapta). Foto: facebook/Victor Ponta.

Articol de Radiojurnal, 25 Noiembrie 2013, 18:35

România şi China au semnat astăzi 13 documente de cooperare în diferite domenii, de la energia nucleară până la comerţul cu carne de porc.

Actele au fost semnate la sediul guvernului cu prilejul întâlnirii dintre primii-miniştri ai celor două ţări.

Una din cele mai importante înţelegeri este cea cu Huawei, care-şi va extinde prezenţa în România prin centrul de la Bucureşti şi ar urma să investească în următorii ani în jur de 100 de milioane de euro.

Totodată, numărul locurilor de muncă generate de extinderea Huawei ar urma să crească la peste 1.000, după cum precizează pentru Radio România Vlad Doicaru, reprezentantul companiei.

Vlad Doicaru: Cumulat, împreună cu ce achiziţionăm de la partenerii noştri, cu tot ce înseamnă sistemul fiscal din spate, estimăm undeva la peste 100 de milioane de euro în perioada 2014-2018, bani care vin aici şi se duc în diverse zone, precum partenerii locali, furnizori locali sau contribuţii venite de la stat sau cu salarii ş.a.m.d.

Reporter Daniel Neguţ: De ce Huawei a ales să se dezvolte în România?

Vlad Doicaru: Competenţele tehnice din România sunt la un nivel înalt şi există vorbitori de două,trei, chiar patru limbi străine aceeaşi persoană, care este un avantaj foarte important. Prin natura centrului pe care l-am dezvoltat, este clar că e o interacţiune cu mai multe ţări din Europa de Vest şi Centrală şi bineînţeles că este o piaţă mai ieftină decât ceea ce se regăseşte în Vestul Europei, dar cu calităţi mai multe, dacă păstrăm, aşa, o proporţie.

Reporter: Ce înseamnă acest memorandum semnat cu guvernul?

Vlad Doicaru: Este o confirmare a planurilor Huawei în România de a investi şi a continua nu numai la nivel declarativ. Deci este un acord general între companie şi statul român pe domeniile de inovaţie, de şcolarizare, parteneriat cu universităţi, faptul că Centrul de servicii globale rămâne o prioritate pentru noi.

Reporter: Memorandumul prevede şi anumite facilităţi?

Vlad Doicaru: Facilităţile sunt cele care se încadrează din punct de vedere juridic şi legal, nimic în plus. Bineînţeles că e vorba de un cadru care să fie competitiv, productiv, nediscriminatoriu prin faptul că suntem o companie care vine din China în condiţiile în care există şi funcţionează acum piaţa, sub incidenţa regulilor Uniunii Europene.

Relaţii "privilegiate"

După semnarea acordurilor de cooperare, cei doi premieri au vorbit despre continuarea unor relaţii privilegiate.

China doreşte să vadă o Europă unită, prosperă şi dezvoltată, cu o monedă euro puternică, iar alegerea României ca gazdă pentru Forumul şefilor de guvern din China şi Europa Centrală şi de Est nu este întâmplătoare, a susţinut astăzi, la Palatul Victoria, premierul chinez Li Keqiang.

Potrivit reporterului Radio România Petruţa Obrejan, el a precizat că împreună cu premierul Victor Ponta, a analizat oportunitatea de cooperare în domeniul energiei, infrastructurii, dar şi în cel agricol.

Li Keqiang a precizat că suma contractelor de investiţii pe care companiile chineze intenţionează să le semneze cu partenerii români este uriaşă, premierul evitând însă să avanseze vreo sumă.

"România are o influenţă deosebită în spaţiul central şi est-european şi considerăm că România este un pilon important pentru relaţiile dintre China şi Europa Centrală şi de Est, precum şi pentru relaţiile China - UE", a spus Li Keqiang.

Potenţialul "trebuie valorificat"

China este un partener comercial şi economic important pentru România şi ţările din regiune, însă potenţialul este mult mai mare şi trebuie dezvoltat, este de părere, la rândul său, premierul Victor Ponta.

El a salutat venirea la Bucureşti a omologului său chinez, Li Keqiang, prima în ultimii 19 ani, apreciind că acest moment poate să impulsioneze dimensiunea economică a relaţiilor dintre Bucureşti şi Beijing.

Victor Ponta aprecia că numai în primele nouă luni ale acestui an, exporturile româneşti au crescut cu peste 30%.

"Am semnat acorduri care acoperă, practic, atât energia nucleară, energia pe bază de cărbune, hidro şi energie regenerabilă din surse eoliene.

"De asemenea, există proiecte concrete şi un mare potenţial în domeniul infrastructurii, în domeniul produselor agroalimentare şi în domeniul IT-ului.

"Chiar în cursul discuţiei de astăzi, am pornit pe un drum extrem de important, acela de a avea un prim proiect în domeniul feroviar, pentru a avea şi în România o porţiune de cale ferată rapidă pe baza tehnologiei din China", spune Victor Ponta.

Întâlnirea celor doi premieri prefaţează summit-ul şefilor de guvern din Europa Centrală şi de Est şi China, ce va începe mâine, la Palatul Parlamentului, reuniune ce îşi propune dezvoltarea relaţiile economice dintre partea chineză şi statele din regiune.

Atenţie a investitorilor chinezi la propunerile României

Preşedintele Traian Băsescu critică obiecţiile Bruxellesului faţă de cooperarea dintre China şi ţările central şi est-europene.

Recent, Uniunea a atras atenţia că orice înţelegere încheiată cu Beijingul trebuie să se încadreze în liniile directoare de negociere stabilite la nivel comunitar.

Într-un interviu pentru RRA, preşedintele a pus sub semnul intrebării atitudinea UE faţă de acest subiect în comparaţie cu poziţia legată de un alt proiect de interes pentru România cum a fost gazoductul Nabucco.

Forumul China - Europa Centrală şi de Est care se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti trebuie privit cu profesionalism, a afirmat preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit redactorului Radio România Oana Bâlă, el a precizat că România, ca ţară gazdă, are şanse de câştig dacă executivul va prezenta proiecte realiste şi convingătoare.

Şeful statului este de părere că în spatele miniştrilor trebuie să existe tehnicieni care să prezinte studii de prefezabilitate pentru proiectele discutate, pentru ca investitorii chinezi să fie atenţi la propunerile României.

"Mesaj neinspirat" din partea UE

Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a menţionat că mesajul venit de la Bruxelles cu privire la forum nu a fost unul inspirat.

"S-a dat un mesaj al Bruxellesului către toate guvernele şi şefii de stat participanţi la acest summit: "Atenţie să nu ieşiţi din linia negociată de UE cu reţinerile ei" şi aşa mai departe. Eu cred că acest mesaj a fost neinspirat, mai ales când vine într-o ţară ca România căreia egoismul partenerilor noştri din interiorul UE i-au răpit şansa alternativei prin Nabucco.

"Nabucco a fost un proiect în primul rând politic, care avea şi justificare economică, să fim foarte clari, dar a fost mai ieftin proiectul către Italia. S-a optat pentru TAP datorită unor interese care nu sunt politice. Interesul politic al UE era să dea ţărilor din această rergiune o alternativă la Gazprom", spune Traian Băsescu.

UE a avut o poziţie de intransigenţă şi în privinţa Ucrainei, a mai spus şeful statului, catalogând drept excesive condiţiile impuse Kievului în ceea ce priveşte situaţia Iuliei Timoşenko.

În opinia sa, summitul de la Vilnius de la sfârşitul acestei săptămâni va fi un eşec pentru UE, prin ratarea semnării acordului de asociere şi a acordului de liber schimb de către Ucraina.

Maşinile hibride domină piaţa auto europeană
Economie 21 Ianuarie 2025, 18:38

Maşinile hibride domină piaţa auto europeană

Dominația maşinilor hibride a afectat semnificativ celelalte modele.

Maşinile hibride domină piaţa auto europeană
Traficul aerian de pasageri pe aeroporturile din România a crescut anul trecut cu circa 6%
Economie 21 Ianuarie 2025, 10:46

Traficul aerian de pasageri pe aeroporturile din România a crescut anul trecut cu circa 6%

Traficul aerian de pasageri înregistrat de aeroporturile din România pe parcursul anului 2024 a crescut cu aproape 6% faţă de...

Traficul aerian de pasageri pe aeroporturile din România a crescut anul trecut cu circa 6%
Forarea unei sonde de mare adâncime a fost finalizată în această lună la Caragele
Economie 20 Ianuarie 2025, 12:58

Forarea unei sonde de mare adâncime a fost finalizată în această lună la Caragele

Forarea unei sonde de mare adâncime a fost finalizată în această lună la Caragele, unde există printre cele mai mari rezerve...

Forarea unei sonde de mare adâncime a fost finalizată în această lună la Caragele
Confederaţia Sindicală Cartel Alfa: Tensiunile sociale sunt foarte mari
Economie 20 Ianuarie 2025, 07:50

Confederaţia Sindicală Cartel Alfa: Tensiunile sociale sunt foarte mari

Sindicaliştii semnalează că discursul politicienilor este concentrat, în mod eronat, pe ideea că nivelul cheltuielilor...

Confederaţia Sindicală Cartel Alfa: Tensiunile sociale sunt foarte mari
Energia eoliană a fost cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric
Economie 19 Ianuarie 2025, 09:02

Energia eoliană a fost cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric

Energia eoliană a fost cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric, a anunţat ministrul energiei, Sebastian...

Energia eoliană a fost cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric
Suprafaţa cultivată cu cartofi aproape că s-a înjumătăţit în ultimii ani la nivel naţional
Economie 18 Ianuarie 2025, 15:35

Suprafaţa cultivată cu cartofi aproape că s-a înjumătăţit în ultimii ani la nivel naţional

Supranumit "pâinea săracului", cartoful este considerat unul dintre cele mai consumate alimente din lume.

Suprafaţa cultivată cu cartofi aproape că s-a înjumătăţit în ultimii ani la nivel naţional
Adrian Mitrea: Maşinile produse în România ajung peste tot în lume
Economie 17 Ianuarie 2025, 19:35

Adrian Mitrea: Maşinile produse în România ajung peste tot în lume

Probabil că în 2025 Ford va depăşi Uzina Dacia din România la producţie, apreciază analistul pieței auto.

Adrian Mitrea: Maşinile produse în România ajung peste tot în lume
Rata dobânzii la care se pot împrumuta băncile comerciale rămâne neschimbată
Economie 15 Ianuarie 2025, 18:41

Rata dobânzii la care se pot împrumuta băncile comerciale rămâne neschimbată

Banca Naţională a decis miercuri menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an, deşi rata inflaţiei...

Rata dobânzii la care se pot împrumuta băncile comerciale rămâne neschimbată