România "oferă numeroase oportunităţi de dezvoltare"
Investitorii străini se tem ca reducerea contribuţiilor sociale, de la 1 octombrie, să nu fie urmată, anul viitor, de o creştere suplimentară a fiscalităţii.
Articol de Iulian Olescu, 24 Septembrie 2014, 11:22
România oferă numeroase oportunităţi de dezvoltare, dar investitorii străini se tem, deocamdată, ca reducerea contribuţiilor sociale, de la 1 octombrie, să nu fie urmată, anul viitor, de o creştere suplimentară a fiscalităţii.
Sunt concluziile primei zile a Forumului economic organizat de publicaţia Forbes Romania la Bucureşti.
Ţara noastă stă bine din punctul de vedere al stabilităţii macro-economice şi oferă numeroase oportunităţi pentru investiţii, în comparaţie cu alte state din regiune, apreciază şeful Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu.
Produse ieftine, promovate de asiguratori
Referindu-se la sectoarele pe care ASF le supraveghează, el a adus în discuţie atitudinea asiguratorilor, care promovează produse ieftine, fără a le spune consumatorilor că ieftin nu înseamnă şi bun, este cazul poliţelor RCA.
"Un lucru este cert, costurile cu despăgubirile sunt mari şi primele nu acoperă riscurile şi costurile despăgubirii şi atunci e clar că trebuie să fie mai multe venituri pentru acoperirea despăgubirilor şi e clar că toţi participanţii trebuie să contribuie la asta, înseamnă, evident, creşterea primei, dar înseamnă şi scăderea costurilor", a spus Mişu Negriţoiu.
Reprezentanţii investitorilor privaţi prezenţi la forum au punctat faptul că ţara noastră oferă în acest moment oportunităţi importante, însă este esenţial ca acestea să fie şi valorificate.
Teamă de schimbări în 2015
Investitorii îşi doresc predictibilitate, mai ales în domeniul fiscal, şi, după modificările de taxe şi impozite de la începutul anului, se tem de noi schimbări în 2015.
"Ne temem că în loc să se recurgă la măsura normală şi necesară de reducere a cheltuielilor în 2015, dacă se va constata că reducerea CAS-ului nu este sustenabilă din punct de vedere al veniturilor la buget, să nu se recurgă la o creştere a fiscalităţii", afirmă Mihai Bogza, preşedintele Consiliului Investitorilor străini.
Mihai Bogza spune că este nevoie de un an întreg de aplicare a reducerii CAS pentru ca investitorii să se convingă dacă este o măsură sustenabilă.
Miercuri, una din temele principale de dezbatere de la Forum va fi legată de contribuţia unor sectoare cheie, precum tehnologia informaţiei, la asigurarea creşterii economice durabile în ţările Europei Centrale şi de Est.