România "nu se confruntă cu riscul deflaţiei"
Autorităţile susţin că mărirea taxelor a fost decisă pentru a evita o eventuală deflaţie însă analiştii economici spun că în România nu există acum acest pericol.
Articol de Iulian Olescu, 28 Noiembrie 2013, 18:29
Autorităţile justifică majorarea unor taxe, inclusiv creşterea accizei la carburanţi, asupra căreia preşedintele şi premierul nu cad de acord, prin riscul de a ajunge la deflaţie, opusul inflaţiei.
Deflaţia presupune, în mare, scăderea preţurilor cauzată însă de lipsa lichidităţilor şi are drept consecinţă creşterea şomajului, din moment ce nu mai există cerere pentru produse.
Reprezentanţii Băncii Naţionale se arată rezervaţi, în timp ce analiştii economici exclud acest risc şi susţin că oricum creşterea taxelor nu ar fi o soluţie.
Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, spune că nu există în acest moment date care să-i permită să afirme că în România ar exista pericolul deflaţiei.
El adaugă că şi dacă ar fi fost un astfel de pericol, nu putea fi combătut fiscal decât prin lărgirea deficitelor, nu prin majorări de taxe, care afectează atât cererea, cât şi oferta.
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a afirmat recent că decizia privind majorarea accizei la carburanţi a fost luată pentru a evita pericolul deflaţiei.
Deflaţia, combătută prin măsuri de încurajare a consumului
Şi analistul financiar Radu Crăciun spune că deşi fenomenul deflaţiei este unul ce produce efecte negative grave într-o economie, România nu se află în prezent într-o astfel de situaţie.
"Deflaţia este într-o economie, oricare ar fi ea, în această lume, un proces negativ pentru economie, pentru că trebuie să explicăm faptul că deflaţia înseamnă o spirală a scăderii preţurilor, dar, atenţie, şi a scăderii salariilor, în condiţiile în care există seturi de cheltuieli, aşa cum sunt, de exemplu, ratele la dobânzi, care rămân neschimbate.
"Deci, practic, o erodare a puterii de cumpărare a populaţiei cu efecte secundare vizavi de scăderea consumului şi scăderea economiei în ultimă instanţă. Dar nu cred că România se află într-o astfel de situaţie", spune Radu Crăciun.
El afirmă că deflaţia trebuie combătută cu măsuri de stimulare a consumului, prin creşterea veniturilor disponibile, fie prin majorări salariale, fie prin reduceri de fiscalitate, în niciun caz prin majorarea taxelor.