România, locul 78 în topul competitivităţii economice
România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană în topul privind competitivitatea economică. Ultima poziţie dintre ţările UE e ocupată de Grecia.
05 Septembrie 2012, 16:20
România a coborât în acest an cu o poziţie, până pe locul 78 din 144 de ţări, într-un top privind competitivitatea economică realizat de Forumul Economic Mondial.
În ceea ce priveşte statele din spaţiul comunitar, ţara noastră se situează pe penultimul loc în UE, înaintea Greciei, care se confrută cu o gravă criză economică.
În clasamentul competitivităţii economice, România este depăşită de ţările vecine Ungaria, Bulgaria şi Ucraina, dar şi de Vietnam, Georgia, Maroc, Columbia, Rusia, Iran, Ruanda, Peru, India, Kazahstan, Azerbaijan şi Turcia.
Pe poziţia 79 se află Botswana.
Citiţi şi: |
Raportul Forului Mondial Economic |
Cea mai competitivă economie din lume este Elveţia, urmată de Singapore, Finlanda, Suedia, Olanda, Germania, Statele Unite, Marea Britanie, Hong Kong şi Japonia.
Franţa se situează pe locul 21, Canada pe 14, urmată de Norvegia şi Austria, China pe 29, Spania pe 36, iar Italia pe 42.
În zona Europei Centrale şi de Est, cea mai bine plasată este Austria (locul 16), urmată de Cehia, Polonia, Lituania, Letonia, Slovenia, Ungaria (60), Bulgaria (62), Rusia şi Slovacia.
Economia românească stă cel mai bine la capitolul eficienţă, pe locul 64 în lume, şi cel mai prost în ceea ce priveşte inovaţia - poziţia 106, potrivit Indicelui Global al Competitivităţii, publicat miercuri.
Criteriile privind eficienţa se referă la accesul la educaţie şi calificare, eficienţa pieţei de consum şi a pieţei muncii, gradul de dezvoltare a pieţei financiare, gradul de tehnologizare a economiei, dar şi mărimea pieţei interne.
Capitolul inovaţie cuprinde aspectul implicit al inovaţiilor aduse de economia locală, dar şi la "gradul de sofisticare" a mediului de afaceri.
În privinţa cerinţelor de bază ale unei economii de piaţă, precum gradul de dezvoltare instituţională, infrastructura, mediul macroeconomic şi accesul la servicii de sănătate şi educaţie primară, România se plasează pe locul 90 în lume, se arată în raport.