România, "în ultima grupă europenă în privinţa competitivităţii"
Competitivitatea în scădere a economiei româneşti este atribuită de Comisia Europeană amânărilor repetate ale reformelor necesare îmbunătăţării mediului de afaceri.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 25 Septembrie 2013, 18:43
România, alături de alte state, precum Bulgaria, Ungaria, Lituania sau Letonia se află în ultima grupă a ţărilor europene, după criteriul competitivitate - se arată întrr-un raport anual de profil, citat de Comisia Europeană.
Corupţia generalizată, infrastructura deficitară sau lipsa unui mediu de afaceri puternic, precum şi schimbările legislative dese duc România pe ultimele locuri în Europa.
Competitivitatea în scădere a economiei româneşti este pusă de autorii raportului în principal pe seama amânărilor repetate ale reformelor necesare îmbunătăţării mediului de afaceri.
Potrivit documentului, infrastructura deficitară de transport şi corupţia generalizată afectează şi ele performanţele economice.
Nivelul de corupţie, perceput ca deosebit de ridicat după standardele europene frânează activitatea economică şi reprezintă un factor de descurajare pentru investiţiile străine.
Într-un capitol consacrat administraţiei publice, se spune că, deşi sunt încercări de îmbunătăţire a calităţii justiţiei şi a independenţei sistemului judiciar, continuă să existe o serie de deficienţe.
"În urmă" cu investiţiile
În privinţa investiţiilor în cercetare şi dezvoltare, publice sau private, România este cu mult în urma altor ţări comunitare, inclusiv a celor din regiune.
Cheltuielile cu protecţia mediului sunt relativ ridicate, locul al VI-lea din uniune, dar avem una dintre economiile cu nivelul cel mai ridicat de emisii de carbon - locul al III-lea între ţările comunitare.
Volumul total al împrumuturilor este cel mai redus din UE, dar ratele dobânzilor sunt printre cele mai mari la împrumuturi mai mici de un milion de euro.
Autorii raportului, experţi ai Comisiei Europene, susţin că, pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, sunt necesare soluţii, instrumente şi modificări la nivelul întregii administraţii.
Ei remarcă faptul că se fac eforturi pentru a consolida competitivitatea şi că sunt în curs de elaborare mai multe strategii naţionale, dar atrag atenţia că, pentru rezultate bune şi durabile, este necesară aplicarea efectivă a acestora.