Ascultă Radio România Actualitaţi Live

România, "în recesiune tehnică"

Datele anunţate de Institutul Român de Statistică arată că economia românească s-a contractat cu 0,1% în primul trimestru al anului, comparativ cu lunile anterioare.

Foto: Reuters Arhivă.

Articol de Iulian Olescu, 15 Mai 2012, 19:34

Economia României a scăzut cu 0,1% în primul trimestru faţă de octombrie-decembrie şi a intrat în recesiune tehnică, întrucât este al doilea trimestru consecutiv de scădere comparativ cu lunile anterioare, potrivit datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cifrele nu ne situează însă printre statele cu probleme, potrivit estimărilor Eurostat pentru că, la fel ca şi Portugalia, ţara noastră a înregistrat cea mai mică contracţie a Produsului Intern Brut din Uniunea Europeană.

În statele membre, Letonia are cea mai mare creştere economică, de 5,5%, iar la polul opus se află Grecia cu o contracţie de 6,2 procente.

La Bucureşti evoluţia acestor indicatori a fost anticipată de analişti.

În timp ce unii specialişti în economie susţin că acum se reeditează criza economică din perioada 2008-2011alţii consideră că nu sunt motive de îngrijorare şi că aceste date statistice ar putea reveni pe creştere în trimestrul al doilea.

Optimist este şi premierul Victor Ponta care a precizat marţi că în discuţiile cu FMI au fost luate în considerare aceste cifre.

Premierul a dat asigurări că a doua majorare salarială pentru bugetari nu este pusă sub semnul întrebării şi că guvernul nu va renunţa nici la a doua etapă de majorare programată pentru finalul acestui an.

Economia "a stagnat practic"

Conform estimărilor "semnal" ale Institului Naţional de Statistică, estimări mai puţin precise şi care au la bază un set limitat de date dar care oferă o imagine operativă a evoluţiei economiei, Produsul Intern Brut al României s-a redus în termeni reali cu 0,1% în primul trimestru din 2012 faţă de trimestrul patru de anul trecut.

Cifra este foarte apropiată de zero şi semnifică practic o stagnare a economiei, consideră analistul economic Laurian Lungu, director executiv al grupului Macroanalitica.

"Această cifră este în linie cu aşteptările pieţei, practic vorbim de o stagnare. Este o scădere cu minus 0,1% faţă de trimestrul trecut, însă intră cumva în eroarea de măsurare chiar, aş putea spune. Va trebui să aşteptăm să vedem şi dacă va fi revizuită această cifră. Poate să fie revizuită chiar în sus şi ceea ce aş sublinia însă este tendinţa aceasta de menţinere a creşterii economice care s-a manifestat pe parcursul ultimului an.

"Perspectiva economiei României nu trebuie să creăm scenarii apocaliptice, cred că ne vom redresa în trimestrul doi, deci economia României va avea creştere. Sunt semnale pozitive din interiorul economiei care ne redau această speranţă" afirmă Laurian Lungu.

Decalajul economic dintre Germania şi statele din sud a crescut

Datele INS au fost comunicate în aceeaşi zi cu cele ale Eurostat, Institutul de Statistică al Uniunii Europene, care a anunţat că în primul trimestru economia zonei euro a stagnat, la fel ca economia întregii Uniuni.

O surpriză plăcută pentru specialişti care anticipau intrarea în recesiune a zonei euro, însă creşterea cu 0,5 procente a Germaniei în primul trimestru a contribuit la evitarea acestei situaţii.

Decalajul economic dintre Germania şi statele din sud a crescut însă şi mai mult în primul trimestru din 2012.

Franţa a înregistrat o stagnare a economiei, Italia continuându-şi scăderea iar Spania intrând şi ea în recesiune tehnică, adică consemnând un al doilea trimestru consecutiv cu contracţie economică.

România se înscrie deci în acest trend, iar premierul Victor Ponta declară că ţara noastră are nevoie de măsuri de combatere a risipei banului public dar şi de sprijinire a mediului de afaceri.

"Eu sunt absolut convins că o să avem creştere economică şi locuri de muncă doar din zona privată. Trebuie să oprim, pe cât posibil, şi o să avem un program de reducere a numărului de taxe, nu vorbesc de cuantum, vorbesc de acele taxe inutile care duc la birocraţie şi la corupţie.

"Şi în rest trebuie să ne pregătim împreună pentru a preîntâmpina efectele negative care vin de la evoluţiile din plan european, în special Grecia" a mai spus Victor Ponta.

Datele INS consemnează şi faptul că România a întregistrat totuşi o creştere economică de 0,3 procente pe serie brută, în primele trei luni ale lui 2012 faţă de perioada similară a anului trecut.

Creşterea este chiar mai mare, plus 0,8 procente, dacă sunt luaţi în calcul factorii privind sezonalitatea.

În lume 01 Ianuarie 2012, 13:57

Liderii europeni anunţă un 2012 dificil

Liderii statelor din UE avertizează că anul 2012 va fi unul dificil mai ales că multe economii din zona euro se îndreaptă...

Liderii europeni anunţă un 2012 dificil
Economie 05 Aprilie 2025, 09:11

Roșia Poieni, prioritate strategică: Guvernul vrea extinderea exploatării și prelucrarea cuprului în România

Extinderea exploatării zăcământului de la Roșia Poieni se află pe lista priorităților Ministerului Investițiilor și...

Roșia Poieni, prioritate strategică: Guvernul vrea extinderea exploatării și prelucrarea cuprului în România
Economie 04 Aprilie 2025, 16:29

Extinderea exploatării cuprului la Abrud, pe lista proiectelor de investiții guvernamentale

Ministrul Marcel Boloș a discutat vineri cu reprezentanți ai administrațiilor locale și industriei extractive din județul Alba.

Extinderea exploatării cuprului la Abrud, pe lista proiectelor de investiții guvernamentale
Economie 04 Aprilie 2025, 13:48

Acţiunile băncilor europene şi-au continuat declinul

Şi acţiunile giganţilor americani Goldman Sachs, Morgan Stanley şi JPMorgan, au scăzut cu 9%.

Acţiunile băncilor europene şi-au continuat declinul
Economie 04 Aprilie 2025, 09:54

Adrian Codirlașu: România trebuie să-și pună finanțele în ordine cât mai repede

Apel matinal - Invitat: Președintele Asociației Profesioniștilor în Investiții din România, Adrian Codirlașu

Adrian Codirlașu: România trebuie să-și pună finanțele în ordine cât mai repede
Economie 03 Aprilie 2025, 13:25

Mediul de afaceri așteaptă programe de sprijin după taxele anunțate de Trump

Anul trecut, companiile românești au exportat în SUA produse de peste două miliarde de dolari.

Mediul de afaceri așteaptă programe de sprijin după taxele anunțate de Trump
Economie 03 Aprilie 2025, 10:43

Taxe vamale între 10 şi 50 de procente pentru toţi partenerii comerciali ai SUA

Experţii spun că escaladarea războiului comercial va duce la scumpiri de produse pentru americani şi va antrena scăderea...

Taxe vamale între 10 şi 50 de procente pentru toţi partenerii comerciali ai SUA
Economie 03 Aprilie 2025, 10:40

Educarea financiară a tinerilor este o prioritate

Fără o educaţie financiară adecvată, tinerii se confruntă cu dificultăţi în gestionarea resurselor financiare personale.

Educarea financiară a tinerilor este o prioritate