România "atractivă" pentru exportatorii britanici
Un studiu plasează România pe locul 7 în privinţa oportunităţii de export pentru companiile britanice.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 12 Februarie 2010, 15:37
Conform unui studiu realizat de Universitatea din Leeds, Marea Britanie se va confrunta cu schimbări majore în privinţa pieţelor de export şi a partenerilor comerciali.
Studiul a fost realizat de Leeds University Business School la solicitarea Agenţiei britanice de promovare a Comerţului şi Investiţiilor.
Agenţia este în subordinea Guvernului de la Londra şi are ca scop sprijinirea companiilor britanice în competiţia de pe pieţele mondiale.
Realizatorii studiului au analizat datele deţinute de Fondul Monetar Internaţional.
Companiile cu interese globale din Marea Britanie, susţine studiul, vor trăi o "adevărată revoluţie" în domeniul schimburilor comerciale. Până acum partenerii predilecţi ai companiilor britanice erau firmele din ţările dezvoltate. Însă în doar câţiva ani principalii parteneri vor fi companiile din Asia şi Europa de Est.
Studiul prognozează că, în perioada 2012 - 2014, ţările cele mai atractive (din punct de vedere comercial) vor fi China, SUA, India, Libia, Ucraina, Rusia, România, Coreea de Sud, Mexic şi Singapore.
În urmă cu doar câţiva ani (2005-2007) topul ţărilor era: SUA, Germania, Franţa, Irlanda, Olanda, Belgia, Spania, Italia, China şi Japonia.
Firesc, susţin autorii studiului, clasamentul rămâne dominat de China, SUA şi India. Însă companiile britanice trebuie să se pregătească pentru perioada "post-criză economică".
Conform studiului, economiile ţărilor dezvoltate vor reveni într-un ritm lent. În schimb, ţările Europei de Est şi cele din Asia vor creşte economic mult mai rapid şi vor oferi oportunităţi sporite de afaceri.
Coordonatorul studiului afirmă că rezultatele "sunt o dovadă a vitezei cu care se schimbă economia mondială".
"Nu ne aşteptam ca ţări precum Franţa, Germania sau Spania să fie devansate în clasament de ţări din Europa de Est ca Ucraina sau România", a concluzionat profesorul Peter Buckley, coordonatorul studiului.