România are regiuni în care riscul de sărăcie este contrastant faţă de situaţia generală a UE
Conform ultimelor date ale Eurostat, România este ţara contrastelor din punct de vedere al riscului de sărăcie.
Articol de Radio România Actualităţi, 20 Decembrie 2024, 14:37
Conform ultimelor date ale Eurostat, România este ţara contrastelor din punct de vedere al riscului de sărăcie. Ţara noastră deţine regiuni în care riscul de sărăcie este la cote diametral opuse dacă ne raportăm la situaţia generală a Uniunii Europene. Avem o regiune cu cel mai scăzut risc din Uniunea Europeană, dar în altele acest risc este de 15 ori mai mare, în topul negativ european.
Bogdan Isopescu are detalii: ”Conform Eurostat, regiunea Bucureşti-Ilfov înregistrează cel mai redus risc de sărăcie din toată Uniunea Europeană, cu o cotă de doar 2,1% din populaţie. La polul opus, în regiunile sud-vest Oltenia şi nord-est Moldova, unde riscul sărăciei este de peste 31%, ceea ce le plasează în topul negativ pe locurile cinci şi şase.
Media europeană arată că riscul de sărăcie din blocul comunitar este de 16,2%, ceea ce înseamnă circa 72 de milioane de persoane. Cea mai gravă situaţie este în Guyana Franceză - 53%, urmată de Calabria şi Sicilia, în Italia, cu peste 38%. În topul negativ al primelor 10 regiuni, unde riscul de sărăcie este de peste 30%, intră şi cele două regiuni româneşti, amintite anterior.
La polul opus, în 26 de regiuni ale Uniunii s-a înregistrat un risc de săcie de sub 10%. Cel mai bine stă regiunea Bucureşti-Ilfov 2,1%, urmată de provincia italiană Bolzano, cu 3,1% şi regiunea belgian Oost Vlaanderen, cu 5,4%.”/editor Florin Lepadatu/