România are nevoie "de un model de absorbţie a fondurilor"
România rămâne cu o rată foarte mică de cheltuire a banilor europeni. Proiectele aprobate au probleme de finanţare, după ce CE a blocat unele măsuri din programele operaţionale.
Articol de Sergiu Şteţ, 04 Aprilie 2013, 14:44
România se va împrumuta pentru a plăti la timp beneficiarii de fonduri europene ale căror proiecte sunt aprobate, dar fac parte din programe blocate temporar, a declarat, în cadrul unei dezbateri organizate de reprezentanţa Comisiei Europene, secretarul de stat în ministerul fondurilor europene, Gabriel Onaca.
La dezbateri au fost prezentate experienţele în atragerea de fonduri europene în două cele mai de succes ţări în acest domeniu: Irlanda şi Polonia.
Modelele celor două ţări seamănă în ceea ce priveşte transparenţa, controlul strict al cheltuirii banilor, o birocraţie cât mai redusă şi sprijin din partea statului în accesarea fondurilor.
Însă, dacă modelul irlandez s-a bazat pe un sistem centralizat şi fără instituţii special create, în Polonia, secretul atragerii de fonduri europene a fost descentralizarea deciziei privind finanţarea proiectelor.
Evident, după cum au spus vorbitorii, România va trebui să se inspire din experienţa celor două ţări, dar să-şi creeze propriul model.
Toate guvernele din ultimii aproape zece ani au avut printre priorităţi atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea economică şi modernizarea României.
Cu toate acestea, România rămâne cu o rată foarte mică de cheltuire a banilor europeni.
În momentul de faţă, chiar şi proiectele aprobate au probleme de finanţare, după ce Comisia Europeană a blocat unele măsuri din programele operaţionale.
Abordarea autorităţilor trebuie să fie flexibilă
Aşteptările sunt mari de la absorbţia de fonduri europene, dar abordarea autorităţilor trebuie să fie flexibilă şi să ţină cont de context.
"Modelul de creştere economică al României, dar şi al multor alte state din Uniunea Europeană, a trebuit şi trebuie ajustat în continuare, datorită, în principal, schimbării contextului. Deci, actualmente, avem o criză economică serioasă", a spus secretarul de stat în ministerul fondurilor europene, Gabriel Onaca.
Atragerea fondurilor europene trebuie să aibă ca scop îmbunătăţirea competitivităţii României în diverse sectoare.
Până acum, chiar şi banii atraşi au avut un impact redus în această privinţă.
"E suficient să vedem experienţa POSDRU-ului, faimosul POSDRU, şi să să vedem că există un număr important de proiecte care, în niciun caz, nu răspund la nevoile, la cerinţele, la priorităţile pe care le avem noi pentru a ne dezvolta atât pe zona pieţei muncii, pe zona educaţiei şi pentru o altă zonă", a spus fostul ministru al afacerilor europene, Leonard Orban.
POSDRU este Programul Operaţional de Dezvoltare a Resurselor Umane, programul prin care cetăţenii români ar trebui să-şi crească competenţele.
Momentan, POSDRU este blocat parţial.
În ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene, ţinta asumată a noului minister al fondurilor europene este o absorbţie de 50% până la sfârşitul acestui an şi de 80% până la sfârşitul anului 2015.