România ”are nevoie de sprijin pentru IMM-uri”
Europarlamentarii co-raportori ai Planului de Investiţii pentru Europa susţin că România are nevoie de sprijin pentru întreprinderile sale mici şi mijlocii.
Articol de Carmen Gavrilă, 30 Noiembrie 2016, 14:46
Europarlamentarii co-raportori ai Planului de Investiţii pentru Europa susţin că România are nevoie de sprijin pentru întreprinderile sale mici şi mijlocii, ca să beneficieze de fondurile alocate acestor facilităţi de finanţare.
Până acum, în cadrul acestui plan de investiţii, Bucureştiul are doar un proiect de infrastructură şi inovare care a fost aprobat, dar nu şi semnat deocamdată, şi alte două proiecte semnate de finanţare a unor IMM-uri.
Europarlamentarul portughez din grupul popularilor, Jose Manuel Fernandes, a răspuns, la o întrebare Radio România, că Planul de Investiţii pentru Europa oferă întreprinderilor mici şi mijlocii din România tocmai ce le lipseşte, adică aşa-numiţi bani ieftini, respectiv împrumuturi cu dobânzi mici.
Jose Manuel Fernandes: ”Statele membre pot avea fiecare propriul fond european pentru investiţii strategice, adică pot avea instrumente financiare care oferă ca garanţii, de exemplu, fonduri structurale.
”Astfel, pot crea instrumente financiare pentru o regiune anume sau pentru întreaga ţară, iar IMM-urile pot fi finanţate nu doar prin fonduri structurale, ci şi printr-o combinaţie din acest instrument naţional şi prin Fondul European de Investiţii Strategice”.
Europarlamentarul german Udo Bullmann, din Grupul socialiştilor, a răspuns, la o întrebare Radio România privind băncile româneşti, că IMM-urile au nevoie de intermediari pentru a beneficia de pe urma Planului de Investiţii pentru Europa.
Udo Bullmann: ”Dacă nu există instituţii locale capabile să contribuie la dezvoltarea unei regiuni, atunci haideţi să creăm bănci regionale de dezvoltare, bănci naţionale de dezvoltare.
”E mare nevoie în acest caz de intermediari, de bănci publice de dezvoltare, pentru că fără astfel de intermediari nu se poate face nimic”.
Comisia Europeană a propus o extindere şi o consolidare a Planului de Investiţii pentru Europa, propunere care urmează să fie dezbătută şi aprobată de Parlamentul European şi de Consiliu.