România "ar putea beneficia de fonduri suplimentare de la UE"
Preşedintele Comisiei Europene i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu să se implice personal în accelerarea absorbţiei fondurilor europene.
25 Octombrie 2011, 18:48
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barosso, a declarat că în ultimele şase luni a observat o serie de îmbunătăţiri legate de capacitatea de absorbţie a fondurilor structurale de către România.
José Manuel Barosso i-a cerut marţi preşedintelui Traian Băsescu, aflat la Bruxelles, să se implice personal în accelerarea absorbţiei fondurilor europene, în condiţiile în care România ar putea beneficia de o majorare a acestor fonduri cu 10%.
"Am văzut ultimele dezvoltări din ultimele şase luni şi mă aştept ca preşedintele să se implice personal în acest proces. România este una dintre ţările care va beneficia de propunerea Comisiei, de creştere a plăţilor într-un program de ajustare, prin creşterea cofinanţărilor de la Uniunea Europeană, cu 10%.
"Această propunere a Comisiei Europene a fost deja acceptată de toate ţările membre şi le mulţumesc pentru asta. Acum mă aştept ca această măsură să fie finalizată cu sprijinul Parlamentului European", a declarat José Manuel Barosso.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, consideră că una dintre madalităţile cele mai bune pentru a ajunge la o rapidă creştere economică este folosirea banilor din fondurile structurale europene.
Jose Manuel Barroso a spus că este nevoie de consolidare fiscală în Europa, dar şi de creştere economică, aceasta fiind una dintre componentele pachetului de măsuri de ieşire din criză discutat la sfârşitul săptămânii şi aflat, de asemenea, pe agenda şefilor de stat şi de guvern europeni mâine seară.
"Este nevoie de o decizie rapidă"
La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că a făcut, împreună cu preşedintele Comisiei Europene, o analiză referitoare la modalităţile în care se poate accelera absorbţia fondurilor comunitare.
Traian Băsescu a mai spus că România respectă efortul uriaş pe care îl fac statele contributoare la bugetul Uniunii, dar este nevoie de decizie rapidă în ceea ce priveşte soluţiile pentru Grecia.
"Am discutat şi i-am arătat domnului preşedinte Barosso implicaţiile întârzierilor în decizii pentru România.
"Respectăm efortul uriaş pe care îl fac statele contributoare, dar avem nevoie de decizie rapidă, nu numai România, şi alte state, şi, în acelaşi timp, cred că avem nevoie, mai mult ca oricând, de integrare economică, care să ne îndrepte către crearea unei Europe unite", a afirmat Traian Băsescu.
Cei doi preşedinţi au discutat şi problemele ce decurg din plănuita recapitalizare a băncilor europene.
Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat mulţumit de asigurările date de preşedintele Comisiei Europene, care a promis să ţină cont de îngrijorarea exprimată de România la Consiliul European de duminică, şi anume că recapitalizarea băncilor din zona euro ar putea să nu ţină cont de necesitatea menţinerii fluxurilor de capital ale băncilor europene pe piaţa românească.
Preşedintele Traian Băsescu a avertizat asupra riscurilor unei Europe cu două viteze în contextul negocierilor pentru depăşirea crizei zonei euro şi a subliniat, de asemenea, nevoia de decizii la summitul special al zonei euro de mâine.
"Am subliniat nevoia ca mâine să se ia decizii. Sigur, nu ne putem substitui statelor din zona euro. Ştim foarte bine efortul uriaş financiar pe care trebuie să-l facă ţări ca Germania, Franţa, Olanda şi alte state contributoare. În acelaşi timp, însă, am discutat şi am arătat domnului preşedinte Barroso implicaţiile întârzierilor în decizii pentru România.
"Aşa cum subliniam şi în declaraţia de presă de luni, de la 1 august până acum, pentru creditele pe termen de cinci ani, CDS-ul României a crescut de la 137 la 377, ca efect al contagiunii legate de problemele din Grecia", a afirmat preşedintele Traian Băsescu.
La declaraţiile împreună cu preşedintele Băsescu, preşedintele Comisiei Europene s-a arătat încrezător că mâine seară liderii zonei euro vor ajunge la rezultatele dorite pentru stabilizarea zonei euro.