România a încheiat cu succes al doilea acord stand-by cu FMI
Fondul Monetar Internaţional a avizat miercuri ultimele două evaluări ale acordului cu România şi a aprobat scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile de la Bucureşti.
27 Iunie 2013, 07:12
Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a avizat ultimele două evaluări ale acordului cu România, care a fost încheiat astfel cu succes.
FMI pune la dispoziţia ţării noastre şi ultima tranşă din acord, în valoare de 520 de milioane de euro.
Acordul de 5 miliarde de euro este însă unul de tip preventiv, iar România nu a tras fonduri din acesta şi nici nu intenţionează să o facă.
Potrivit unui comunicat FMI, instituţia financiară a aprobat trei derogări în cadrul revizuirii acordului.
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a precizat că FMI a constatat îndeplinirea tuturor ţintelor importante.
El a apreciat drept esenţială reducerea arieratelor, o problemă care durează de la precedentul acord cu Fondul din 2009.
De asemenea, ministerul finanţelor arată într-un comunicat că Guvernul României salută decizia favorabilă a FMI privind finalizarea cu succes a acordului şi apreciază că acesta reflectă îmbunătăţirea situaţiei macroeconomice a României şi progresele realizate în direcţia reformelor structurale
Obligaţiile din acordul cu FMI, îndeplinite "în mare parte"
Miercuri, şeful guvernului s-a declarat încrezător într-o decizie favorabilă în Consiliul de conducere al Fondului Monetar Internaţional, care a analizat în ce măsură s-a achitat România de obligaţiile din acordul pe cale să se încheie, transmite redactorul RRA, Iulian Olescu.
Guvernul a obţinut deja o amânare de trei luni, pentru realizarea obiectivelor.
Cele cinci precondiţii pe care România le avea de îndeplinit înainte de discutarea în boardul FMI a rezultatelor ultimelor două evaluări din cadrul actualului acord de tip preventiv se refereau la vânzarea prin intermediul Bursei a unui pachet de 15 procente din acţiunile Transgaz, selectarea unui consultant pentru privatizarea a 15% din Complexul Energetic Oltenia, desemnarea unui câştigător în procesul de privatizare a companiei CFR Marfă şi reducerea datoriilor restante ale statului atât la nivelul autorităţilor locale, cât şi la nivel central.