România a avut în ultimul an una dintre cele mai mari creşteri din UE a preţului cărnii
România a avut în ultimul an una dintre cele mai mari creşteri din toată Uniunea Europeană a preţului cărnii, arată date ale statisticii comunitare. Majorarea este aproape dublă faţă de media comunitară.
05 Aprilie 2024, 16:51
Preţul cărnii în Uniunea Europeană a crescut cu 3,3 % în ultimul an. Cel mai mult a crescut preţul cărnii de porc, în speţă un plus de 5,7%. Pentru miel şi capră avem un plus de 4,5% iar pentru vită 3%.
Într-o situaţie diferită este preţul cărnii de pasăre, care a scăzut faţă de acum un an cu 1,6%. Dar dacă ne uităm la ultimii trei ani vedem o creştere a preţului cu 15% pentru carnea de vită, capră şi miel, în timp ce pentru carnea de porc avem o creştere de aproape 19%, iar pentru pui avem cel mai mare salt, un plus de 24,4%.
Faţă de februarie 2023, preţul cărnii a crescut cel mai mult în Bulgaria, un plus de 8,2%, în România plus 7,7% şi în Croaţia plus 7,1%. La polul opus, în Cehia, Finlanda şi Danemarca preţul cărnii a scăzut cu valori cuprinse între 5% şi 0,6%.