România, "20 de ani de creştere economică dezechilibrată"
Guvernatorul Băncii Naţionale a României a atras atenţia că tendinţa de creştere dezechilibrată a economiei româneşti din ultimii 20 de ani s-ar putea regăsi şi în următoarele două decenii.
Articol de Răzvan Stancu, 23 Februarie 2011, 11:18
În ultimii douăzeci de ani, România a avut o creştere economică dezechilibrată, iar această tendinţă s-ar putea regăsi şi în următoarele două decenii, a afirmat miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de Agerpres.
"De unde ar putea veni creşterea economică şi în ce condiţii, în 2011? Te-ar stimula să spui că dintr-o căciulă, la noroc. Creşterea economică este de fapt un produs sintetic al forţei de muncă.
"În esenţă, venitul naţional rezultă din forţa de muncă angajată şi productivitate. România are o creştere economică dezechilibrată de 20 de ani, cu cerere mică şi ofertă mare. Nici nu prevedem o altfel de creştere economică în următorii 20 de ani", a spus Mugur Isărescu.
Stimularea consumului, "o idee proastă"
În cadrul unei dezbateri de specialitate, guvernatorul BNR a evidenţiat faptul că modelul de creştere economică, bazat numai pe împrumuturi nu este realist.
"Acest tip de creştere economică nu este fezabil nici social, nici politic, nici economic. O ţară nu se poate împrumuta la infinit pe zece ani, iar pe alţi zece să dea înapoi, şi tot aşa", a atenţionat Mugur Isărescu.
Potrivit oficialului BNR, stimularea consumului este o idee proastă şi, mai degrabă, trebuie ca românii să fie lăsaţi să muncească pentru a creşte producţia, guvernatorul subliniând totodată, că România are nevoie de o economie durabilă, ce necesită trei lucruri importante.
"Banca Naţională m-a împuternicit să vă spun cu tărie că, dacă avem ceva de făcut, este să avem o creştere economică durabilă. Cred că trebuie făcute trei lucruri: să stimulăm munca, să stimulăm munca şi să stimulăm munca. Dacă le facem pe astea trei, nu avem cum să nu avem creştere economică. Scenariul catastrofic de tipul celui că nu mai avem nicio ieşire este unul în care nu cred. Stimularea muncii trebuie făcută prin atragerea de investiţii", a afirmat Mugur Isărescu.