Ritmul de dezvoltare a economiei globale "se va dubla"
Institutul Economic al Academiei de Ştiinţă din Rusia susţine că nu anticipează scenarii apocaliptice iar crizele şi tensiunile apărute în anumite regiuni "vor consolida" evoluţia globală.
28 Iunie 2011, 15:40
Specialiştii ruşi anticipează dublarea dezvoltării globale a economiei în următorii 20 de ani, contrar oricăror prognoze elaborate până acum.
În primul său raport de evaluare pe termen lung, Institutul Economic al Academiei de Ştiinţă din Rusia descrie o lume cu Statele Unite în continuare lider, în pofida creşterii economice a Chinei.
El chiar accentuează faptul că nu prevede scenarii apocaliptice, după cum nici scenarii pastorale, şi spune că deşi în anumite ţări şi regiuni există crize şi chiar există defecţiuni sistemice, acestea nu vor schimba radical logica evoluţiei, ci din contră este posibil să o consolideze.
Raportul se bazează şi pe o altă ipoteză de lucru şi anume că în lume se formează o nouă ierarhie post-bipolară şi policentristă, iar creşterea trendurilor calitative ale globalizării se va manifesta în toate domeniile, de la politică la dezvoltarea socială şi de la ideologie la economie.
Astfel, conform acestei prognoze, în perioada 2011-2030, ritmul mediu anual de creştere al economiei mondiale va fi de 4,3% - 4,4 %, o creştere anuală deci egală cu volumul actual al economiei germane, ceea ce va duce la dublarea PIB-ului pe plan global.
Accelerarea acestui ritm de creştere constatată deja în primul an post-criză, anul 2010, se va baza pe o serie de factori care se manifestă deja şi anume creşterea ponderii economiilor emergente care se dezvoltă foarte puternic, creşterea puternică a eficienţei producţiei în ţările dezvoltate, creşterea masivă a investiţiilor în sectoarele tradiţionale - energie, construcţii, industrie auto şi altele -, dar şi în capitalul uman - învăţământ, ştiinţă, sănătate, spaţiul informaţional, de asemenea.
Creşterea nu va fi restricţionată de factorul demografic, deoarece, afirmă raportul, ritmul de creştere al populaţiei la nivel global va fi în scădere şi elimină riscul suprapopulării.
Factorii ce pot afecta însă creşterea derivă între altele din riscul neconcordanţei între reglementările globale actuale şi intensitatea proceselor din cadrul a ceea ce raportul numeşte "a doua etapă a globalizării", mai ales în sfera financiară, precum şi accentuarea crizelor structurale la nivelul economiei globale.
Practicile autoritare ale ţărilor democratice "pot fi un risc major"
Există însă şi riscuri în plan social şi primul şi cel mai important este definit aici ca riscul ca ţările democratice să recurgă la principii şi practici autoritare sub pretextul asigurării propriei securităţi.
A doua zonă de risc este determinată de disparităţile sociale care se vor manifesta nu doar pe linia tradiţională, ţări bogate-ţări sărace, ci şi pe o altă linie, bogaţi în ţări bogate, săraci în ţări bogate.
O a treia zonă de risc este accentuarea problemei aşa-numitei cetăţenii corporative, când facilităţile de care beneficiază angajaţii marilor transnaţionale nu se extind asupra marii mase a populaţiei.
Există şi o categorie nouă de riscuri ce va decurge din formarea sistemului de contradicţii în cadrul comunităţii informaţionale globale deschise.
Conform acestui raport securitatea internaţională va fi determinată în următorii 20 de ani de cooperarea între liderii mondiali în domeniul menţinerii păcii, o tendinţă de cooperare care va domina trendurile generatoare de conflict.
În parale însă se va reduce baza juridică a menţinerii păcii, formată, după cum se ştie, în anii războiului rece, şi instituţional care va fi specific acestei a doua etape a globalizării ar putea provoca, afirmă acest raport, tensiuni chiar în relaţiile dintre liderii mondiali.
Un raport, aşadar, care anticipează dublarea dezvoltării globale a economiei în următorii 20 de ani.