Riscuri la adresa construcţiei bugetare
Mai mulţi economişti au atras atenţia asupra unor riscuri la adresa construcţiei bugetare.
Articol de Florin Lepădatu, 28 Noiembrie 2019, 08:31
Mai mulţi economişti au atras atenţia asupra unor riscuri la adresa construcţiei bugetare.
Creşterea prevăzută a pensiilor cu 40% anul viitor a fost o astfel de temă, în legătură cu care s-au pronunţat reprezentanţi ai Băncii Naţionale, ai Consiliului Fiscal, dar şi primul ministru.
Reporter Ciprian Sasu: "Creşterea punctului de pensie din această toamnă a însemnat cheltuieli suplimentare în valoare de peste 3 miliarde de lei, a calculat economistul şef al Băncii Centrale, Valentin Lazea.
El consideră că impactul negativ se resimte deja şi se va traduce în adâncirea deficitului bugetar în următorii ani, estimat până la 6,5% în 2022.
Astfel că el consideră oportună o amânare a aplicării noii Legi a pensiilor.
Valentin Lazea: "Dacă se introduce acea creştere de 40% a pensiilor, în 2021 bugetul explodează, pur şi simplu şi trebuie să ai nu ştiu câte măsuri de compensare.
Prorogarea creşterii cu 40% a punctului de pensie din septembrie 2020 poate avea loc, urmând ca bugetul să ofere o creştere mult mai mică, de ordinul a câtorva procente, care oricum va reprezenta o creştere şi nu o reducere."
Nu se pune problema de a tăia salarii şi pensii, a declarat, la rândul său, preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.
Totodată, economistul a apreciat că o creştere de venituri fiscale nu trebuie să implice automat o creştere de taxe şi impozite.
În schimb, premierul Ludovic Orban a spus explicit că bugetul pe anul viitor este construit ţinând cont de creşterea cu 40% a pensiilor şi că atâta timp cât există o lege în vigoare, aceasta se va aplica.
Ludovic Orban: "La ora actuală, există o lege în vigoare, pe care intenţionăm să o aplicăm.
De altfel, e şi puţin probabil ca în an electoral, un parlament să modifice legea."
Ludovic Orban a exclus o intervenţie printr-o ordonanţă de urgenţă într-un astfel de domeniu foarte sensibil."