Revista presei economice internaţionale, 8 februarie
Articole din Les Echos, La Tribune şi L'Echo.
Articol de Dinu Dragomirescu, 08 Februarie 2010, 13:28
"Viitorul preşedinte ucrainian va trebui să se înhame de urgenţă la reducerea unui deficit public din ce în ce mai greu de finanţat, în condiţiile în care nicio reformă de anvergură nu a fost întreprinsă după Revoluţia portocalie", scrie trimisul special la Kiev al cotidianului francez Les Echos. Yves Bourdillon reaminteşte în articol că ambii candidaţi care s-au înfruntat în alegerile prezidenţiale de ieri au condus, pe rând, guvernul în cea mai mare parte a ultimilor cinci ani.
Urgenţa reformelor
E nevoie urgentă de acţiune, căci în vistieria statului nu mai sunt bani. In ziua de 7 a fiecărei luni, achitarea facturii de circa 800 de milioane de dolari a facturii gazelor livrate de Rusia dă fiori reci finanţiştilor ucrainieni, dar şi europenilor care nu uită că incidentele de plăţi provoacă regulat întreruperi pe conductele care transportă gazele ruseşti spre Europa prin Ucraina, scrie ziarul francez. Economia ţării este dominată în continuare de combinate ale industriei grele şi de zone rurale de o mare sărăcie. Ucraina rămâne dependentă masiv de exportul de materii prime, iar creşterea economică pare să revină graţie exporturilor. Economia subterană, evaluată la jumatate din economia reală, a amortizat şocul provocat de criză.
Bulgaria riscă pierderea unor fonduri europene
Ziarul belgian L'Echo publică un articol pe tema riscului Bulgariei de a pierde o mare parte a fondurilor europene ce i-au fost atribuite. Avertismentul vine din partea Comisiei parlamentare pentru afaceri europene, precizează ziarul. Până acum au fost cheltuite în mod real numai 1,3% din fondurile de peste 15 miliarde de euro atribuite Bulgariei pentru perioada 2007-2013.
Potrivit raportului anual al comisiei parlamentare, obstacolele în calea realizării proiectelor rezidă în lentoarea procedurilor şi iregularităti precum supraevaluarea proiectelor şi conflictele de interese. Deşi în 2009 au fost aprobate proiecte în valoare de 1,4 miliarde de euro, numai 72 milioane de euro au ajuns la beneficiari. In 2008, Bulgaria a pierdut deja fonduri europene din cauza lipsei de progrese în lupta impotriva fraudei şi a corupţiei. 220 milioane de euro au fost pierdute definitiv, reaminteşte ziarul.
Spre sfârşitul secretului bancar?
Elvetia pare să facă un pas spre schimbul de informaţii bancare, titrează La Tribune. Cotidianul francez îl citează pe ministrul Finanţelor Hans-Rudolf Merz potrivit căruia Elvetia trebuie sa aibă în vedere schimbul de informaţii fiscale cu guvernele Uniunii europene dacă băncile elveţiene vor să aibă un acces nelimitat la piaţa europeană. O discuţie pe această temă devine inevitabilă. Presiunile în acest sens asupra Bernei vin din partea mai multor guverne europene. Belgia, Olanda si Austria încearcă să obţină de la guvernul german copii ale datelor bancare furate de la filiala elveţiana a băncii HSBC, scrie La Tribune.
Pe aceeaşi temă, cotidianul Les Echos titrează şi el : "Elveţienii încep să se resemneze cu ideea sfârşitului secretului bancar". Un sfârsit "progresiv", citim în articol.