Revista presei economice internaţionale, 28 ianuarie
Articole din Frankfurter Allgemeine Zeitung, Financial Times şi Les Echos.
Articol de Dinu Dragomirescu, 28 Ianuarie 2010, 12:23
Prolog la Davos, titrează Frankfurter Allgemeine Zeitung. Propunerea preşedintelui Barack Obama pentru o reglementare mai severă a băncilor a primit noi suporteri la Forumul Economic Mondial, scrie cotidianul german.
Preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy a deplâns faptul că globalizarea în sectorul financiar a rămas în afara sferei controlului. Este nevoie de noi reguli internaţionale."Dacă reglementarea excesivă omoară dinamica, absenţa oricărei reglementari omoară capitalismul", a declarat şeful statului francez.
Prolog la Davos
"China nu va fi şeriful adjunct al lumii" sună titlul unui articol din Financial Times care constată că în prezent lumea aşteaptă foarte mult de la China : să ajute Washingtonul, să convingă (sau să constrângă) Coreea de Nord şi Iranul să-şi abandoneze programul nuclear, să fixeze agenda ţărilor în curs de dezvoltare în privinţa reducerii emisiilor de bioxid de carbon, să cumpere obligaţiuni ale Trezoreriei americane şi chiar să susţină financiar Grecia.
De la China se aşteaptă şi să continue să crească economic cu 10% pe an.Într-un cuvânt, să salveze lumea. Problema este că , China nu vede lucrurile astfel.
Oficialii chinezi au declarat la Davos că asemenea aşteptări sunt exagerate. "Un decalaj între aşteptările lumii exterioare şi posibilităţile Chinei se va mai exista încă multă vreme", afirmă directorul Institutului de studii Europene, Zhou Hong, citat de cotidianul britanic.
Spre economii fără precedent
Les Echos publica un articol cu ocazia conferinţei organizate azi la Paris de şeful statului francez pe tema deficitului bugetar. Virajul dorit de preşedinte de la un deficit de 8,2% din PIB până la mai puţin de 3% în 2013, fără majorarea impozitelor, se anunţă delicat, după 35 de ani de deficite neîntrerupte, scrie cotidianul francez.
Guvernul este conştient că simpla acumulare de norme nu va rezolva nimic, important este ca ele sa fie li respectate. În ritmul în care creşte datoria publica, riscul ca Franta sa-si piarda independenta financiara este real. Un asemenea risc a ajuns sa fie perceput la cel mai inalt nivel si in Statele Unite. Primul gest al presedintelui Obama dupa ce a fost ales a fost sa dea asigurări autorităţilor chineze în privinţa valorii bonurilor de Tezaur americane. Dovada ca o rara dependenta financiar nu mai beneficiaza total de aceeasi suveranitate politica, scrie Les Echos. "Franţa nu are altă opţiune decât aceea de a se supune unei discipline de fier. inainte ca pietele financiare să ne constrângă la acest lucru", conchide ziarul.
Miza este încrederea
Les Echos consacră un articol şi reluării de către FMI a creditelor către România. Dezghetându-şi ajutorul acordat României, instituţia multilaterală nu deblochează doar un ajutor crucial pentru această ţară atinsă dur de recesiune. Ea trimite şi un semnal pozitiv menit să declanşeze o evoluţie pozitivă, chiar dacă nu toate condţiile puse de creditor au fost îndeplinite. Bugetul adoptat prevede un deficit public de 5,9% în 2010 faţă de 7,3% în 2009, adică exact nivelul cerut de FMI. Dar bugetul se bazează pe o perspectivă de creştere economică de 1,3%, considerat mai curând optimistă şi bazată pe bunul mers al exporturilor, îl citează ziarul pe Alexandre Vincent, economist la BNP Paribas.