Revista presei economice internaţionale, 26 ianuarie
Articole din L'Echo, Cinco dias.
Articol de Dinu Dragomirescu, 26 Ianuarie 2010, 14:09
Cotidianul francez Les Echos publică un articol consacrat revenirii creşterii economice în ţările din Est. Dacă în 2009 numai şase din cele 26 de state din Est care constituiau blocul comunist au înregistrat o creştere a PIB (Polonia, Albania şi câteva ţări din Asia centrală), anul acesta numai patru ţări din regiune (trei state baltice şi Ungaria) vor înregistra o descreştere, de altfel minimă, a activităţii, estimează experţii BERD.
Previziuni mai optimiste
BERD se aşteaptă la o creştere medie de 3,3 % în acest an şi de 3,8% in 2011. Un rezultat încurajator după contracţia de 6,3 % din 2009. Motoarele regiunii vor fi Polonia, Rusia şi Kazahstanul, care profită de creşterea apetitului investitorilor pentru ţările emergente, precum şi de redresarea preţurilor la materii prime. Situaţia va fi mai delicată pentru ţările mici din regiune care nu exportă materii prime. In România şi Bulgaria, redresarea va fi frânată de rigoarea sporită necesară pentru a evita un derapaj necontrolat al deficitelor publice, scrie Les Echos.
Grecia nevoită să accepte dobânzi ridicate
Les Echos consacră un articol şi nevoii Greciei de a lua împrumuturi de peste 50 de miliarde de euro în 2010. In acest stadiu investitorii nu sunt total convinşi de „programul de stabilitate” prezentat de Grecia Comisiei Europene, între altele deoarece ritmul de creştere economică ce rezultă din proiecţiile privind veniturile bugetare sunt prea optimiste, scrie cotidianul francez. Grecia arată că este capabilă încă să se finanţeze prin împrumuturi pe piaţă, numai că prima de risc a crescut până la nivelul pe care îl avea în 1999, cu doi ani înainte de intrarea ţării în zona euro.
Atribuţii sporite de control
Cotidianul spaniol Cinco dias publică un articol intitulat : „După scandalul grec, Almunia urmează să solicite puteri sporite pentru Eurostat”. Potrivit comisarului european pentru probleme economice şi monetare Joaquin Almunia, citat de ziar, atribuirea de puteri sporite Oficiului european de statistică, cerută Comisiei încă din 2005 dar respinsă atunci, ar fi împiedicat trimiterea în repetate rânduri de către Grecia de date false la Bruxelles.
Potrivit noii propuneri, Oficiul ar trebui să dispună de puteri sporite de examinare a datelor trimise de diversele state atunci când există îndoieli suficient de importante în privinţa lor. Almunia ar dori ca functionarii Eurostat să aibă posibilitatea să meargă la sursă pentru a controla veridicitatea datelor, nu numai la oficiul naţional de statistică, ci şi la alte instituţii care contribuie la producerea datelor respective, scrie Cinco dias.