Revista presei economice internaţionale, 25 ianuarie
Articole din New York Times, L'Echo şi Financial Times şi Le Temps.
Articol de Dinu Dragomirescu, 25 Ianuarie 2010, 14:26
Ziarul american New York Times îşi consacră editorialul propunerilor preşedintelui Barack Obama de limitare a dimensiunii si activităţilor băncilor.
Reacţia de până acum la cea mai gravă recesiune de după marea criză din 1929-1933 nu era satisfăcătoare, estimează cotidianul new yorkez.
Un punct de plecare raţional
Noile propuneri ale preşedintelui american aduc reformei reglementărilor financiare coerenţa care ii lipsea până acum, oferind un punct de plecare raţional, consideră ziarul.
Barack Obama trebuie acum să convingă Congresul si de aceea nu se ştie ce va rămâne din acest plan, scrie la rândul lui Les Echos.
În Europa, planul lui Obama se bucură de o primire favorabilă, dar prudentă, notează ziarul.
Principalul cotidian economic francez consacră un articol si înfruntării de forţe care se anunţă între preşedinte şi marile bănci.
Bancherii vor face lobby pentru reforme mai puţin profunde, titrează cotidianul britanic Financial Times.
Planul lui Obama se va afla sub luminile rampei la apropiatul Forum Economic Mondial de la Davos, se intitulează un alt articol din acelaşi ziar.
Statele se luptă pentru noi reguli bancare, citim in Handelsblatt.
Principalele ţări occidentale industrializate se străduiesc să adopte o poziţie comună faţă de excesele pieţelor financiare internaţionale, relevă cotidianul german.
Acesta constată, într-un alt articol, că propunerile radicale ale preşedintelui american repun în mişcare negocierile împotmolite ale ţărilor din G20.
Reducerea cheltuielilor publice
În Franţa, cu câteva zile înaintea conferinţei convocată pentru joi privind reducerea deficitelor publice, ministrul Bugetului Eric Woerth a subliniat necesitatea reducerii cu 50 de miliarde de euro a cheltuielilor publice până în 2013.
Ministrul se pronunţă pentru o reducere la jumătate a ritmului de creştere al cheltuielilor statului fără a se accelera suprimările de posturi.
Eric Woerth le cere colectivităţilor locale, care acum continuă să recruteze personal, să-şi reducă numărul de angajaţi.
Ziarul elveţian Le Temps consacră un articol comemorării a 25 de ani de la explozia de la Bhopal, din India, a unei uzine chimice.
În cea mai mare catastrofă industrială mondială au pierit aproape 10 000 de persoane, în vreme ce alte 25 000 au sucombat din cauza intoxicării în anii care au urmat.
Supravieţuitorii mai cer şi astăzi sa li se facă dreptate.
În prezent, 100 000 de persoane din zonă ar suferi de maladii cronice din cauza contaminării pânzei freatice, mai citim în ziarul genevez.