Revista presei economice internationale, 15 februarie
Articole din La Tribune, Handelsblatt, Financial Times, Cinco şi Neue Züercher Zeitung.

Articol de Dinu Dragomirescu, 15 Februarie 2010, 13:58
"Miniştrii de finante europeni vor decide o serie de măsuri pentru a scoate Grecia din criză", scrie La Tribune în legătură cu reuniunea din această seară a Ecogrupului. De altfel, toată Europa a luat Grecia în vizorul său, scrie cotidianul francez. "Miniştrii vor de asemenea să reamintească Greciei că politica sa macroeconomică pune în pericol buna funcţionare a zonei euro şi să-i ceară măsuri specifice pentru remedierea situaţiei: reformarea sistemelor de pensii şi de sănătate, a administraţiei publice, un control strict al cheltuielilor..."
Austeritate sporită
In cotidianul german Handelsblatt citim că Banca Centrala Europeana ar urma să ceară miniştrilor din Ecofin să înăsprească condiţiile puse Greciei, mai ales "sub forma unei reduceri suplimentare a cheltuielilor bugetare", a unei majorări a TVA si a unei taxări mai severe a produselor de lux şi a energiei. Totuşi, scrie publicaţia citată, majoritatea miniştrilor s-ar opune unei asemenea înăspriri.
Ziarul britanic Financial Times relevă şi el că atât Germania cât şi Banca Centrală Europeană presează Atena să adauge măsuri precum o majorare cu 1 sau 2 puncte a TVA şi reduceri mai mari de salarii în sectorul public în schimbul unei asistenţe financiare.
Se aşteaptă ca Grecia să reziste azi cererii de înăsprire imediată a pachetului de măsuri de austeritate în lupta sa pentru recâştigarea încrederii pieţelor financiare internaţionale şi a partenerilor din zona euro.
Cotidianul spaniol Cinco dias observă la rândul său că "cele 16 ţări membre ale zonei euro par să se împotrivească să facă saltul spre o integrare economică şi fiscală care ar garanta în mod definitiv credibilitatea monedei europene". Titlul articolului: "Euro işi trăieşte în Grecia criza maturităţii".
Dificila reformă a pensiilor
Intrega presă franceză consacră articole tematicii intâlnirii de azi de la Palatul Elysee a preşedintelui Franţei cu conducerile sindicatelor şi patronatelor. Intâlnirea va fi dominată de reforma pensiilor, "una din reformele cele mai sensibile ale mandatului de cinci ani" al lui Nicolas Sarkozy, scrie La Tribune. Şeful statului francez a lăsat să se înţeleagă că nu ar fi favorabil unei reduceri a nivelului pensiilor, ceea ce înseamnă că nu rămân decât doi parametri asupra cărora se poate acţiona: durata necesară a cotizaţiei pentru a beneficia de o pensie întreagă, durată care este actualmente de 41 de ani, şi vârsta legală de ieşire la pensie (acum de 60 de ani). Totuşi, citim în Les Echos, celălalt mare cotidian economic francez, "prima reformă care ar trebui întreprinsă ar trebui să fie suprimarea inegalităţilor dintre sectoarele public şi privat. Prea multe avantaje sunt acordate angajaţilor din sectorul public pe spinarea contribuabililor."
Creştere fără crearea de noi locuri de muncă
Sub titlul de mai sus, Neue Zürcher Zeitung scrie în paginile sale economice că, în ciuda creşterii cu 5,7% în ritm anual a PIB în Statele Unite în trimestrul al patrulea din 2009, cel mai ridicat ritm din ultimii şase ani, starea de spirit pe piaţa americană a muncii rămâne tristă. Nu este prima dată când ocuparea forţei de muncă nu ţine pasul cu creşterea economică. Despre redresare economică fără creare de locuri de muncă s-a vorbit şi imediat după recesiunile din 1990-19 şi din 2001. In ambele cazuri a durat mai mulţi ani până când ocuparea forţei de muncă a reatins nivelul de dinainte de criză", citim in cotidianul elveţian.