Revista presei economice,
Articole din Ziarul Financiar, Bursa, Curierul Naţional, Săptămana Financiară şi Capital.
Articol de Dinu Dragomirescu, 30 August 2010, 10:58
Ziarul Financiar se deschide cu un bilanţ al miniştrilor "unuia din cele mai contestate cabinete din 1989 încoace".
Afirmaţia îi aparţine. "Guvernul a trecut la restructurare, dar din păcate în ultimul moment, iar măsurile de relansare economică şi eficientizare a actului administrativ lipsesc", scrie ziarul.
Sub titlul "Măsurile de relansare economică, "nimic spectaculos"", cotidianul Bursa îl citează pe Varujan Pambuccian, unul dintre deputaţii care au lucrat la setul de măsuri.
"Planul nu cuprinde măsuri radicale, ci mai mult ajustări". Cauza, "o teamă extraordinară de a apuca taurul de coarne".
"Patronatele, care ar fi trebuit să lucreze alături de guvern la pachetul de măsuri de relansare (...) susţin că nu au fost consultate şi nu cunosc conţinutul documentului", scrie Bursa.
Ca urmare, oamenii de afaceri se aşteaptă la "nişte măsuri în pripă, fără studiu de impact şi fără norme de aplicare".
Ziarul Financiar relevă că în iulie creşterea TVA a majorat veniturile bugetare cu 7,5% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.
Totuşi, în primele şapte luni ale anului, veniturile colectate sunt sub nivelul celor din 2009, iar bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 20 de miliarde de lei, constată şi Curierul Naţional.
Acelaşi cotidian ne informează că "sectorul privat şi cel de stat ar putea avea salarii minime diferite". Patronatele nu renunţă la salariul minim de 600 de lei, în vreme ce la stat acesta ar putea scădea la 640 de lei, citim şi în Ziarul Financiar.
Sub titlul "Firmele de stat au tras pe sfoară recesiunea", Săptămâna Financiară consideră într-un articol că rectificarea bugetelor companiilor din subordinea ministerelor a fost doar "o măsură de acoperire a cabinetului Boc în faţa celorlalte categorii sociale", în frunte cu medicii şi profesorii, care au pierdut un sfert din venituri prin adoptarea legii de reducere a cheltuielilor bugetare.
"Bugetele companiilor din subordinea ministerelor nu prevăd nici restructurări, nici tăieri de salarii".
Săptămanalul citează cazul celor 1 665 de angajaţi ai companiei Romatsa SA din subordinea ministrului Transporturilor Radu Berceanu.
"Aceştia continuă să domine topul veniturilor obţinute de slujbaşii statului, salariul mediu lunar în această companie este de peste 13 739,97 lei, adică totalul veniturilor obţinute într-un an de un profesor".
Revista Capital îşi consacră prima pagină unui "joc absurd cu nervii a 550 000 de romani". "Haos. Lucrătorii independenţi trebuie să depună declaraţii la casele de pensii, de şomaj şi de sănătate ori de cate ori se modifică veniturile, nu doar lunar. În cazuri extreme, drumurile la ghişee ar fi zilnice."