Revista presei economice din 25 iunie
Articole din Curierul Naţional, Ziarul Financiar, Bursa, Economistul.
Articol de Dinu Dragomirescu, 25 Iunie 2010, 11:06
Curierul Naţional se întreabă în deschidere "Câţi bugetari vor fi daţi afară?" Potrivit ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu, ar fi vorba de "peste 100 000 de persoane din sectorul bugetar". Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, bănuieşte că,"până la urmă, Guvernul va apela la o combinaţie între reducerea personalului din sectorul public, diminuarea salariilor şi săptămâni libere neplătite".
Curierul Naţional citează şi opinia vicepreşedintelui Consiliului Naţional al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, care susţine că "dacă se începeau disponibilizările din 2008 (...) acum nu mai era nevoie să scădem pensiile şi salariile".
Florea Pârvu a mai spus şi că "bugetarii care vor fi daţi afară vor fi aceia care nu sunt rude cu cei suspuşi", estimând că nu competenţa a fost criteriul de angajare. El se declară "convins că reducerile de salarii si pensii se vor menţine si anul viitor".
Curierul Naţional reproduce şi opinia unui responsabil al companiei Lukoil, Constantin Tampiza, care se arată de acord cu măsurile Guvernului de diminuare a cheltuielilor publice, dar nu este de acord cu forma acestei măsuri : "Nu trebuiau reduse salariile şi pensiile".
Ziarul Financiar titrează: "Nu este suficientă tăierea salariilor şi a pensiilor. (...) Dacă Guvernul Boc nu va veni şi cu măsuri de relansare a economiei, reducerea cheltuielilor nu va avea efect." Cotidianul citat trece în revistă pe larg mai multe din propunerile şi argumentele avansate de oamenii de afaceri.
Ziarul Bursa citează opinia preşedintelui ING Bank, Mişu Negriţoiu, după care "guvernanţii s-au trezit târziu, ar fi trebuit să se trezească de cel puţin doi ani. Devenise clar că veniturile se menţineau constante, dar cheltuielile publice creşteau foarte mult şi la un moment dat era necesară intervenţia pentru limitarea deficitului'.
"Sper că în ceasul al 12-lea să ne trezim şi să facem ceva pentru a nu ne trezi în 2011 că trebuie să ne împrumutăm iar', scrie şi Curierul Naţional citând un reprezentant al mediului de afaceri.
Ziarul Economistul se referă în context la tezaurul reprezentat de analizele şi soluţiile pentru depăşirea situaţiei transmise factorilor decidenţi din directia mediului academic şi a celui universitar, tezaur ignorat de cei care poartă responsabilitatea treburilor cetăţii. "Nu mai există nicio scuză pentru apelul la clasicul "N-am ştiut", conchide Economistul.