Revista presei economice din 24 iunie
Articole din Bursa, Ziarul financiar şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 24 Iunie 2010, 10:40
"Guvernul a lărgit baza de impozitare", titrează Bursa cu referire la aprobarea de către Guvern a ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codului fiscal.
"Finanţele estimează să strângă anul acesta la buget 600 de milioane de lei" din aceste modificări, citim în Ziarul Financiar.
Bursase ocupa şi de cele trei măsuri pentru susţinerea mediului de afaceri anunţate de premierul Emil Boc.
Una este coborârea pragului de investiţii şi creare de locuri de muncă pentru ajutoarele de stat destinate companiilor private.
O altă măsură este capitalizarea suplimentară a Fondului de garantare pentru IMM-uri, iar a treia este posibilitatea pentru firmele private care au accesat fonduri europene de a-şi gira creditele bancare cu bunurile care fac obiectul contractului.
Sub titlul "Cine se mai gândeşte la viitoarea generaţie?", Curierul Naţional comentează declaraţiile făcute în nume propriu la un post de televiziune de economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.
"Acesta a spus că atât timp cât Guvernul nu poate restructura sectorul public prin disponibilizarea a 250 000 de angajaţi, bugetul trebuie compensat prin măsuri de austeritate", scrie ziarul.
Curierul National citează şi opinia consultantului financiar Niels Schnecker după care "actualul guvern nu se gândeşte la viitor şi nici la urmatoarea generaţie, pentru că nu a luat măsuri pe termen mediu şi lung. Tot ce face Executivul acum este să ia măsuri de pe o zi pe alta".
"Viitorul nu arată deloc bine, pentru că România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu are o strategie naţională", a declarat şi preşedintele Consiliului Intreprinderilor Mici şi Mijlocii, Ovidiu Nicolescu.
"Neavând o traiectorie pe care să mergem, mergem doar pe bâjbâite, adică de pe o zi pe alta. (...) Noi ne îndatorăm acum pentru că este uşor, dar ce vom face când va trebui să returnăm banii?", citim în Curierul Naţional.
"Este corupţia un mit?" se întreabă Ziarul Financiar consacrând subiectului o pagină întreagă.
"În ultima periodă a crescut brusc numărul de arestări şi cazuri de corupţie la nivel înalt. Dar nu există şi cazuri rezolvate. Statisticile Ministerului Public arată că doar 1,3% din cazurile trimise în faţa justiţiei sunt pentru infracţiuni de corupţie''.
"Sunt multe dosare în care sunt cercetaţi demnitari şi în care, de cinci-şase ani nu s-a dat nicio soluţie" .
Ziarul Financiar publică şi un mercurial al şpăgii. Un studiu al DNA arată anul trecut că judecătorii sunt cei mai corupţi dintre toţi oamenii legii şi pretind cea mai mare mită.