Revista presei economice din 1 aprilie
Articole din Bursa, Ziarul financiar şi Curierul Naţional
Articol de Dinu Dragomirescu, 01 Aprilie 2010, 10:32
Sub titlul "Băncile ţin cu dinţii de marjele de dobândă, deşi se plâng că nu au clienţi la credite", Ziarul Financiar relevă că ritmul de scădere a dobânzilor a fost mai accentuat la depozite decât la credite.
Astfel, în timp ce multe dintre bănci au adus bonificaţiile la depozite la circa 7 % pe an, costul mediu al unui împrumut continuă să depăşească 20% pe an la creditele de consum şi 12% pe an la cele ipotecare.
Mai multe bănci au lansat în ultima vreme oferte promoţionale la credite, venind chiar şi cu dobânzi cu o singură cifră la lei.
Comisionele piperate dublează însă costul unui împrumut.
Totuşi, bancherii spun că principala piedică pentru reluarea creditării nu este reprezentată de dobânzi, ci de lipsa de cerere solvabilă, scrie Ziarul Financiar.
Întreaga presă comentează chemarea adresată băncilor de BNR de a nu exagera în ce priveşte înăsprirea standardelor de acordare a creditelor.
Ziarul Bursa publică un interviu cu preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.
Radu Graţian Gheţea reaminteşte că lichiditatea bună din sistemul bancar nu este o condiţie suficientă pentru a acorda credite.
Trebuie ţinut cont şi de cererea de credite care este încă redusă, din cauza percepţiei privind evoluţia economiei şi a ratei şomajului care este în creştere.
În Curierul Naţional citim că autorităţile ar putea descoperi în curând cauzele care au dus la deteriorarea rapidă a drumurilor publice.
Pentru a reduce costurile şi a mări marja de profit, antreprenorii folosesc la asfaltare materiale mai puţine si de calitate mai proastă.
De asemenea, ei obligă transportatorii să aducă la un singur transport cantităţi de materiale peste maximul admis, ceea ce duce la distrugerea drumurilor.
"Logica antreprenorilor este bună (pentru ei), pentru că astfel se asigură că vor avea de lucru şi pe viitor. Că doar tot ei sunt cei care participă şi câstigă licitaţiile pentru repararea sau modernizarea unor drumuri, pe care tot ei le-au făcut şi ştiu cum şi pentru cât timp...", scrie Curierul National.
Acelaşi cotidian ne informează că "Vara ar putea veni cu o nouă criză a medicamentelor".
Fondurile pentru medicamente compensate ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate ar putea să se epuizeze încă din luna iunie.
"Această situaţie a fost cauzată, în principal, de majorarea termenelor de plată de la 60 de zile la 210 zile pentru produsele farmaceutice compensate şi gratuite, întrucât o parte din plăţile care trebuiau efectuate anul trecut au fost amânate şi efectuate anul acesta, fapt ce a pus o mare presiune pe bugetul alocat în 2010", explică Curierul Naţional.