Revista presei economice, 9 iunie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional, Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 09 Iunie 2010, 10:45
Ziarul Financiar îşi deschide ediţia cu un amplu articol consacrat anomaliilor care nu au fost rezolvate prin legea salarizării unitare intrată în vigoare la 1 ianuarie.
In majoritatea instituţiilor publice multe din salariile subordonaţilor le depăşesc pe ale miniştrilor. "Faptul că miniştrilor nu le pasă că există subalterni care câştigă mai bine decât ei întăreşte ideea că, de fapt, ei trăiesc din alte surse şi folosesc puterea pentru a-şi îngriji afacerile proprii", scrie ziarul. Care conchide : "se vede limpede că legea, din care guvernul lui Emil Boc a facut un lait-motiv al primului său an de mandat, este un eşec răsunător".
Sub titlul "Riscul de ţară" sperie investitorii", Curierul Naţional comentează includerea României între primele zece ţări considerate ca prezentând un risc de a intra în faliment din cauza politicilor fiscale şi economice precare. "Suntem aici pentru că nu avem coerenţă în politica economică şi cea fiscală", scrie cotidianul citat.
Situaţia dificilă în care se află economia românească se reflectă şi in perspectiva dublării în acest an a numărului firmelor care vor intra în insolvenţă, relevă Curierul Naţional într-un alt articol. "Firmele dispărute anul acesta aveau afaceri de miliarde de euro", titrează ziarul.
Bursa publică un articol din care aflăm că "tot mai multe persoane nu mai reuşesc să-si plăteasca ratele". Cele mai multe restanţe se înregistrează la creditele în lei.
Sub titlul "unu din şase români nu plăteşte la timp rata la bancă", Ziarul Financiar scrie că peste 710 000 de debitori persoane fizice aveau în aprilie intârzieri mai mari de 30 de zile. Valoarea totală a restanţelor de peste 30 de zile a crescut cu 40% faţă de sfârşitul anului trecut. Restanţa medie la creditele în lei a urcat în această perioadă de la 2800 lei la peste 3700 de lei. Restanţele la euro au crescut de trei ori mai repede decât cele la lei. Or creditele ipotecare sunt acordate în proporţie de 95 % în valută, relevă Ziarul Financiar.
In ziarul Bursa citim că ordonanţa de urgenţă prin care guvernul vrea să combată evaziunea fiscală este contestată de Comisia europeană pentru că încalcă legislaţia comunitară. "Riscăm să dăm înapoi ca amenzi ceea ce strângem prin combaterea evaziunii", scrie ziarul.