Revista presei economice, 9 iulie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional, Bursa, Economistul.
Articol de Dinu Dragomirescu, 09 Iulie 2010, 11:11
Ziarul Financiar comentează declaraţia de ieri a guvernatorului BNR Mugur Isărescu că banca centrală nu va folosi dobânzile pentru temperarea inflaţiei, creşterea preţurilor generată de majorarea TVA având un rol corectiv.
Aritmetic, scumpirile provocate de majorarea TVA vor fi mari. Din considente psihologice, ele vor fi mai mici, astfel că inflaţia finală va fi mai jos de 8%, scriu Curierul Naţional, Economistul şi Bursa, reluând explicaţiile furnizate de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Toate publicaţiile relatează că leul a coborât ieri pentru a cincea zi consecutiv, revenind pe palierul de 4,22 lei faţă de un euro, pe care se afla înainte de decizia Curţii Constituţionale de a respinge tăierea pensiilor cu 15%, care a pus Guvernul în situaţia de a opta pentru majorarea TVA.
"Leul revine la nivelul de la începutul anului, deşi între timp perspectivele economiei s-au înrăutăţit", scrie Ziarul Financiar.
În mai producţia industrială a crescut pentru a şaptea lună consecutiv, dar creşterea se datorează în cea mai mare măsură cererii externe, iar "industria nu are suficientă forţă pentru a trage de una singură economia din recesiune, atâta timp cât consumul intern rămâne foarte slab".
Ziarul Financiarrelatează şi despre declaraţia premierului Emil Boc că discuţia referitoare la politica fiscală pentru 2011 va începe în această toamnă.
Sub titlul "Începe "marea restructurare". Guvernul dă afară din secretarii de stat şi subprefecţi : 60 de persoane", Ziarul Financiar relevă că sub presiunea lipsei resurselor bugetare, ajustarea personalului din ministere nu mai putea fi amânată.
Din 2005 până în 2009 numai în ministere au fost angajaţi 60 000 de oameni.
Analiştii economici sunt fermi, continuă ziarul : între 200 000 şi 300 000 de posturi ar trebui eliminate din schemele de finanţare pentru reechilibrarea bugetului. O restructurare trebuie grăbită şi în administraţia locală, scrie Ziarul Financiar.
"Este vizibil că bugetul nu mai suportă salariile peste media pe economie ale angajaţilor de la stat.(...) Intrarea în vigoare a Legii salarizării unitare nu a rezolvat anomaliile din sectorul bugetar. Sistem care, acum, trebuie ajustat prin concedieri. (...) In majoritatea instituţiilor publice multe din salariile subordonaţilor le depăşesc pe cele ale miniştrilor"
"Avem nevoie de un cod de etică în afaceri?", titrează interogativ Curierul Naţional articolul de pe prima pagină pe tema lansării ieri de către Camera de Comerţ Americană în România a unui cod de guvernanţă corporatistă menit să asigure, între altele, "transparenţă şi responsabilitate în afaceri".
Implementate de companiile de pe piaţa locală, recomandările şi principiile din acest document ar duce, potrivit AmCham, la îmbunătăţirea imaginii economiei româneşti şi la atragerea de investitori. Iniţiatorii codului speră că acesta va reprezenta o sursă de inspiraţie şi pentru guvernarea publică.